2020- cea mai mică producție raportată de Ziua Porumbului

2020 a fost și este în continuare un an complicat cu o producție medie la porumb de 2.200 kg/ha la Orezu, în judetul Ialomița, de altfel, cea mai mica de când se organizează Ziua Porumbului, a declarat Nicolae Sitaru, presedintele APPR, la cea de-a XI-a editie a evenimentului anual al cultivatorilor de porumb.

La Ziua Porumbului din acest an au fost prezente cu mult mai putine companii, iar productiile au fost mai degraba modeste, raportat la alti ani. Mai precis, acestea au pornit de la 709 kg/ha, iar maximul atins a fost de 5.773 kg/ha. Spre comparatie, in 2019, se trecea de 15 tone/ha.

Din pacate, fermierii romani se confrunta tot mai des cu astfel de ani, in care productia se reduce serios din cauza secetei, ca sa nu mai vorbim de lipsa irigatiilor. Poate mai mult ca niciodata, in acest an, s-a vazut cat de mult conteaza irigatiile in obtinerea unor productii bune. Fara irigatii nu exista viata, nu se poate face productie, au recunoscut si fermierii prezenti la Ziua Porumbului, unde managementul apei a fost una din principalele teme de discutie.

Un an greu va fi acoperit in timp îndelungat, dar agricultorii, in general, sunt optimisti si speram sa ploua”, a spus Sitaru.

Presedintele APPR a recunoscut ca 2020 este un an dificil, dar a avut parte de ani si mai grei de-a lungul activitatii – 2002, 2003, 2007, 2012 si 2020 – au fost ani de cumpana in care seceta a produs pagube insemnate.

Cel mai greu a fost, insa, in 2003, cand Romania nu era inca membra a UE si nici ajutor de la stat nu exista, ca acum. Pe de alta parte, au fost si ani buni in care agricultorii romani au avut productii bune, iar cultura porumbului a fost profitabila.

Sursă articol: Agrostandard.ro


vezi și…

Sprijin pentru micii crescători de animale – propunere

 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim