Legumicultor Argeș: Cel mai dezastruos an! Prețurile sunt bune, dar n-ai ce vinde

Seceta din acest an a facut prăpăd și în Arges, ca de altfel în multe zone din țară. George Lazar, un legumicultor din localitatea Costesti, spune că este cel mai dezastruos an din cei 30 de când face agricultură, niciodata parcă problemele n-au fost asa de mari ca acum. Nici macar irigațiile nu l-au putut ajuta, așa de puternică a fost seceta, iar, din pacate, este în continuare.

Dupa ce că producția a fost mică, și pe asta o vinde greu, pentru ca nu se mai organizează târgurile de producători din cauza pandemiei de COVID-19, iar la piață nu are loc. Noroc cu samsarii, ca altfel rîmânea și cu puținul pe care l-a facut în acest an.

“2020 este cel mai dezastruos din 30 ani de meserie. Nici cu irigații n-am putut să facem față secetei, în doua trei – zile apa se evapora, temperaturile fiind ridicate. De aceea sunt și preturile așa de mari, vinetele s-au dat cu 3,5 lei/kg (preț de producător) și n-a fost preț mai mic de 3 lei/kg. Ardei capia nu s-a putut face, gogosar la fel, au mers legumele în solarii la început, până au venit temperaturile ridicate”, ne-a declarat George Lazar.

Daca altadata cultiva cateva zeci de hectare de legume, acum George Lazar a redus semnificativ suprafetele.

“Am redus undeva la 10% suprafețele de legume. Nu am avut cu cine sa muncim pamantul, pentru că lumea a fost speriată din cauza pandemiei. Am pus si noi ce am putut – rosii, vinete, ardei capia, pepene verde. Preturile sunt bune, dar n-ai ce vinde. Din jumatate de hectar de sera, am recoltat doar doua etaje de rosii, din cauza Tuta absoluta, pe care n-am reusit sa o combatem”, spune cu amaraciune legumicultorul din Arges.

Iar, din pacate, aceleasi probleme le-au avut si alti legumicultori din tara…

Dupa toate probabilitatile, 2020 are sanse mari sa devina cel mai prost an pentru o mare parte dintre producatorii romani!

Sursă articol Agrostandard.ro


vezi și…

Dumitru, MADR: infrastructura de irigații reabilitată cu bani UE

 

 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim