Seceta a afectat peste 1.1 mil ha culturi

Culturile de primăvară vor fi afectate de secetă pe o suprafaţă de aproximativ un milion de hectare după ce culturile semănate în toamnă au fost, de asemenea, afectate pe mai mult de 1,1 milioane hectare, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

“Dacă culturile semănate în toamnă au fost afectate în suprafaţă de peste 1,1 milioane de hectare, din nefericire, şi culturile de primăvară au fost afectate pe o suprafaţă destul de mare.

Nu avem încă cifrele dar, din estimările noastre, tot aproximativ 1 milion de hectare vor fi afectate şi aici mă refer în primul rând la porumb şi la floarea-soarelui.

Sigur că noi am încercat să compensăm o parte din aceste pierderi. Compensările pe care le-am făcut la nivelul Guvernului nu au acoperit nici pe departe pierderile reale pe care le-au înregistrat fermierii, dar atât a putut suporta bugetul şi am încercat ca aceste compensări să fie cât mai echilibrate, să le direcţionăm şi către alte sectoare de activitate, către aproape tot ceea ce înseamnă zootehnie, dar şi legumicultură sau pomicultură, astfel încât să fim aproape de fiecare domeniu al agriculturii”, a declarat Adrian Oros în cadrul unei videoconferinţe pe teme de agricultură.

Cel mai probabil banii pentru fermieri vor veni la următoarea rectificare bugetară, când vor fi plătite și restul sumelor pentru culturile de toamnă distruse de secetă, potrivit conducerii MADR.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat la începutul lunii octombrie că peste 27.800 de fermieri primesc ajutorul de stat pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, suma totală ridicându-se la 849,99 milioane de lei.


vezi și…

Curaj, Creativitate, Consecvență pentru un plus de Competitivitate

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim