George Scarlat, MADR: 80% din capacitățile de abatorizare sunt sub pragul de rentabilitate

George Scarlat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), afirmă că 80% din capacitățile de abatorizare din România sunt sub pragul de rentabilitate.

Avem o dezvoltare haotică – cu prea multe unități de abatorizare în nordul țării, în general, și cu numeroase ferme dezvoltate în partea de sud, unde există județe întregi fără nicio unitate de sacrificare a animalelor. Situația este cu atât mai grea cu cât în acest an mulți fermieri nu au furajele necesare pentru hrana animalelor, fiind nevoiți să le sacrifice. De altfel, mulți au și anunțat că renunță să mai crească vite,  pe care le trimit la abatorizare tocmai în nordul țării cu costuri de transport foarte mari. Ori în condițiile unui an an atât de dificil pecum 2020, devine tot mai clar faptul că în lipsa unui sistem de producție integrat, șansele de a rezista pe piață pentru producătorii  români sunt ca și inexistente.

„Undeva la 80% din capacitățile de abatorizare din România sunt sub pragul de rentabilitate. Nu știu cum reușesc să-și susțină activitatea, bineînțeles cei care au ferme în spate o pot face, alții rostogolind și poate din volume izbutesc să aibă o brumă, o marjă de profit”, a declarat George Scarlat la Meat.Milk 2020.

Despre dezvoltarea haotică a unităților de abatorizare, dar și a celor de procesare se tot vorbește de ani buni. Scarlat cunoaște bine această realite și dă exemplu ceea ce se întâmplă în industria laptelui unde s-au închis numeroase fabrici în care se investiseră sume importante. Ca să nu mai vorbim de unitățile de sacrificare a animalelor, de aproape patru ori mai multe decât ar fi necesare la șeptelul actual.

„Avem capacități de abatorizare în partea de nord a țării, din păcate, însă, fermele s-au dezvoltat mai mult în sud. Există o dezvoltare haotică, cred că ar trebui să avem o radiografie completă la nivel de țară, cel puțin pe partea de zootehnie’’, a mai spus Scarlat.


vezi și…

Alexandru Stănescu: Este foarte important ca atât hipermarketul, cât și producătorul să-și respecte contractul

 

 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim