Adrian Pintea, APIA, la BucharestFoodSummit: Pe 25 noiembrie începe autorizarea la plată a măsurilor cu caracter excepțional

Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a anunțat în cadrul BucharestFoodSummit că pe data de 25 noiembrie va începe autorizarea la plată a măsurilor cu caracter excepțional în contextul pandemiei de COVID-19.

De aceste ajutoare vor beneficia fermieri atât din sectorul zootehnic, cât și din cel vegetal.

Potrivit datelor APIA, pentru sectorul bovin au fost depuse 44.960 de cereri pentru un efectiv de 595.000 capete de bovine, cuantumul sprijinului fiind de maximum 7000 euro/ fermier/exploatație. Pentru sectorul ovine-caprine, au fost depuse 40.067 de cereri pentru 8.709.000 de capete, sprijinul  acordându-se pe exploatație. De asemenea, producătorii de legume, fructe și cartofi au depus 46.451 de cereri pentru o suprafață de 66.526 de ha.

Adrian Pintea - APIA

Directorul APIA a menționat și celelalte forme de ajutor la care au putut apela fermierii în acest an:

–       Schema de ajutor de stat acordată producătorilor agricoli, care au înființat culturile în toamna anului 2019 – afectate de secetă pedologică, finanțate de la bugetul de stat. Am avut 27.861 de cereri eligibile. S-au efectuat plăți în valoare de 850 de milioane de lei

–       Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin. Au fost depuse 544 de cereri. Cuantumul ajutorului este de 100 de euro/ cap. Valoare totală a schemei este de 35.700.000 lei

–       Schema de ajutor de stat din sectorul avicol, depuse 315 cereri, iar valoarea totală maxim 109.800.000 de lei

–       Schema de ajutor de stat în sectorul suin, depuse 299 de cereri, valoarea totală maximă 119.560.000 de lei

–       Schema de ajutor de stat pentru distilarea vinului în situații de criză, finanțată de la bugetul de stat – au fost depuse 26 de cereri cu o valoare de 19 mil de euro.

Pe lângă aceste măsuri, trebuie menționată și plata în avans a cererilor unice de plată depuse în campania 2020. Plafonul alocat României pentru anul 2020 este de 1,9 mld. Euro din Fondul European de Garantare Agricolă, a menționat Pintea. Începand cu 1 decembrie, conform regulamentului european, va începe plata finală (diferența de la 70% la 100%).

Adrian Pintea a precizat că APIA a absorbit peste 31 mld. euro din fondurile europene, cu o medie anuală de absorbție de peste 96% și are peste 100 de forme de sprijin pe care le gestionează. Chiar și într-un an marcat de imprevizibil și de multiple provocări,   activitatea de autorizare la plată a tuturor schemelor și măsurilor de sprijin implementate a continuat fără întrerupere.

 „Ne-am sprijinit fermierii în relația cu instituțiile conexe, am realizat demersuri ca aceștia să obțină de la primărie prin mijloace electronice adeverințele, de la oficiile județene ale Agenției Naționale de Zootehnie documentele specifice pentru schemele de plată pentru sectorul zootehnic și de la instituțiile financiare prin mijloace electronice online dovada contului bancar activ. Ne-am sprijinit fermierii și în relația cu mediul bancar, în sensul facilitării obținerii creditelor bancare, astfel că am simplificat procedura de eliberare a adeverințelor. Întreg cursul de lucru s-a mutat în mediul electronic. Adeverințele au fost emise începând cu 15 mai, mult mai repede ca în anii anteriori”, a declarat Adrian Pintea la BucharestFoodSummit.

BucharestFoodSummit.ro, Ediția a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020 a continuat joi, 11 noiembrie, la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București cu o nouă conferință: „Finanțarea economiei și agribusiness-ului românesc”, un subiect generos, care a generat discuții aprinse în rândul celor prezenți. Dacă fermierii s-au plâns de dobânzile mari și accesul dificil la finanțare, bancherii au promis mai mulți bani și mai puțină birocrație, în timp ce autoritățile au anunțat programe și soluții noi pentru sectorul agroalimentar.

Conferința a fost moderată de Gabriel Biriș, Partener Fondator, Casa de Avocatură Biriș-Goran, Nicolae Badea, președinte Computerland România, iar co-moderatori au fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit și Leontin Dinulescu, BucharestFoodSummit.

La eveniment au fost prezenți Sorin Mihai Cîmpeanu, Rector, USAMV Bucuresti, László Borbély, Consilier de Stat, Cabinetul Primului Ministru, Adrian Pintea, Director general, APIA, Cosmin Cristian, Director general adjunct, FNGCIMM, Nicu Vasile, șeful LAPAR, Alexandru Baciu, Antreprenor Ferma Baciu, Ramona Ivan, Director, Directia Relatii cu Institutii Nationale si Internationale, CEC Bank, fostul premier Petre Roman, Varujan Pambuccian, Deputat, Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor ș.a.

Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland România, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Sâmburești.

Partenerii evenimentului: CEC Bank, Casa de Avocatură Biriș-Goran, EximBank, Domeniile Urlați, USAMV Bucuresti, ASAS, ASPES, ASE, HORA, FIHR, AFR.

Partenerii media: FoodBiz, #RomâniaFuncționează, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi și Economistul.

Seria de conferințe BucharestFoodSummit este în plină desfășurare, iar următorul eveniment va avea loc pe data de 19 noiembrie.

Am intrat în linie dreaptă și vă așteptăm la Ediția a IV-a FoodIntelForum.ro, care va avea loc în perioada 13 aprilie – 25 mai 2021 (Finanțare, integrare, uragan tehnologic).


 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim