Certificatele de mediu, cea  mai bună “apărare” împotriva importurilor ieftine de mâncare.

Interesante, și utile pentru producătorii români, dezbaterile generate de criza Covid, despre importuri ieftine și subvenționate și supraviețuirea producătorilor autohtoni.

“Standardele ridicate ale producției de produse alimentare sunt cea mai bună apărare împotriva avalanșei de produse alimentare ieftine care pot foarte bine discloca produsele autohtone” declară Robin Irvine,  Președintele Lanțului de Certificare a Produselor Alimentare din Irlanda de Nord, cu ocazia Adunării Generale anuale, și reluat de Portalul AGRILAND, cel mai mare portal agricol din Irlanda de Nord.

El a explicat că schemele de asigurare a calității sunt o “parte vitală” a “armurii” industriei alimentare ele oferind certificări independente și dovada celor mai inalte standarde respectate în fiecare verigă a lanțului alimentar.

“Activitățile companiilor nord-irlandeze au fost afectate sever de gripa aviară și de pandemia Covid-19  dar suntem hotărâți să luptăm cu provocările ce urmează în anul următor continuând să oferim servicii competitive de certificare de înaltă calitate industriei alimentare din Irlanda de Nord.

Cu aproape 20 de ani în urmă industria alimentară din Irlanda de Nord a avut viziunea de a recunoaște valoarea produselor care se diferențiază de celelalte prin certificări de mediu, siguranță și calitate, fiind în același timp monitorizate independent și îmbunătățite permanent.

Astfel a fost constituit Lanțul de Certificare a Produselor Alimentare din Irlanda de Nord, ca o colaborare între fermieri, procesatori și retail-eri pentru a oferi servicii de audit și certificare pentru industria alimentară pe baze “non-profit”.

Ar fi un bun exemplu și pentru industria alimentară din Romania. Mai ales în condițiile în care foarte mulți producători români se plâng de concurența, nu întotdeauna loială, din partea produselor alimentare din import.

Mai multe detalii în articol: Agriland.ie

Articol editat de Leontin Dinulescu


vezi și…

Premieră APAR: RO AgriFood Hacking – HAR 2020, primul hackathon din România dedicat domeniului agroalimentar

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim