Alibaba și creșterea porcilor

Se pare că și gigantul chinezesc Alibaba se implică în “miracolul porcului chinezesc”

Alibaba își propune să folosească modele de Inteligență Artificială (IA) în creșterea industrială a porcilor. Grupul a creat ET Agricultural Brain care “urmărește să transforme agricultura și să ajute la dezvoltarea miracolului porcului chinezesc”.

Alibaba Cloud, divizia de computerizare cloud a grupului, își propune să utilizeze IA pentru a ajuta la creșterea porcilor în parteneriat cu Tequ Groupo din Sichuan, o companie concentrată pe agricultura industrială.

Într-o discuție cu un expert al Alibaba, Jintong, acesta explică că „a crește proci utilizând IA a fost o oportunitate naturală pentru companie. Structura fermei există deja astfel încât Alibaba Cloud a ajutat doar la optimizarea ei.

Marea majoritate a fermelor de porci folosesc deja camere de supraveghere. Dar, pentru monitorizarea a sute de mii de porci lucrurile devin complicate. Foarte pe scurt, porcii sunt marcați cu un fel de cod QR. “Datele sunt introduse intr-un model creat de Alibaba, care poate monitoriza porcii în timp real utilizând sursele video și senzori de temperatură și sunet. Prin aceste canale modelul detectează orice semne de febră sau boală sau dacă porcii se înghesuie și se rănesc unii pe altii. Pentru că sistemul să funcționeze anumite modele de învățare a mașinilor ( maschine learning), cum este și ET Agricultural Brain dezvoltat de Alibaba, este nevoie de colectarea de date timp de trei luni pentru a putea învăța mașina ce să facă. |Numai astfel modelul de IA devine folositor și poate fi eficient în diagnostic.”

Expertul Alibaba explică că “ET Agricultural Brain ia decizii pe baza datelor și oferă o precizie mult peste capacitățile umane. Este și foarte versatil, adaptându-se la orice date pe care clientul decide să le introducă. Aceasta înseamnă că poate ajuta nu numai marile ferme industriale de creștere a porcilor sau de creștere a pepenilor dar și companiile de drone din agricultură pe care le sprijină să proceseze datele de la senzori pentru a rafina capabilitățile de autopilotare. Poate determina cele mai bune momente pentru recoltarea culturilor, pe baza evolutiilor vremii, sau când să se culeagă fructele pentru o dulceață optimă a fructului”

Practic munca fizică și forța de muncă din agricultură nu dispare. “Pentru ca ET Agricultural Brain să poată fi util este nevoie de o cantitate de muncă foarte mare pentru a crea aceste modele: nu numai inginerii de la Alibaba dar și pentru crearea datelor pentru “învățarea de către mașină” – fermierii care urmăresc înregistrările video și care identifică porcii din imagini ca fiind bolnavi sau sănătoși șamd. Există așa-numitele “digital towns” în care tineri din mediul rural sunt angajați să genereze date pentru “antrenarea mașinilor” AI, făcând clik-uri pe imagini, marcând (tagging) animalele de urmărit și pentru alte asemenea obiective. În ciuda poveștilor despre IA care înlocuiește forța de muncă umană, ea, IA, are nevoie disperată de forță de muncă umană.”

Avantajele utilizarii IA în creșterea porcilor sunt enorme – se pot produce milioane de porci. Luând în considerare costurile hardware, datel și timpul de calcul necesare, la ora actuală este eficientă utilizarea IA doar pentru cei care vor să crească milioane de porci. Pe de altă parte însă experții chinezi de la Alibaba sunt optimiști că “ companiile agricole <cap de dragon> – marile conglomerate naționale chineze care se bazează pe rețele de ferme mai mici – vor împărtăși aceste inovații și cu aceștia”

Unele companii încearcă să introducă chiar și tehnologii de recunoaștere facială … a porcilor.

Interesantă și concluzia articolului: “logica din spatele acestor inovații este șocantă. Cererea pentru porc generează apariția fermelor industriale de porci care însă crește transmisia bolilor. Apariția constantă a bolilor atrage implementarea de noi tehnologii cum este IA. Aceste tehnologii fac carnea de porc ieftină, stimulând cererea și disponibilitatea iar oamenii ajung să creadă că porcul este o parte necesară a dietei lor. Și astfel ciclul continuĂ. Pe măsură ce IA rezolvă anumite probleme, altele apar”.

Întreg articolul poate fi citit aici: TheGuardian.com

Editat de Leontin Dinulescu


vezi și…

Creșterea porcilor și Inteligența Artificială

“Miracolul porcului” în China: cum transformă tehnologia fermele rurale de porci

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim