Ce se va întâmpla cu exporturile rusești de grâu?

Guvernul de la Moscova analizează posibilitatea introducerii unei cote la exporturile de cereale precum şi a unei taxe la exporturile de grâu în perioada 15 februarie – 30 iunie, după ce preşedintele Vladimir Putin a criticat majorarea preţurilor la alimente, potrivit Reuters care citeaza mai multe surse din apropierea Guvernului rus. După cum se știe, Rusia este unul din cei mai mari exportatori mondiali de grâu.

Cotaţia grâului la bursa de la Chicago a crescut imediat după publicarea acestor informaţii, arată Agerpres. Putin i-a criticat recent pe oficiali şi pe jucătorii de pe piaţă pentru creşterea preţurilor la pâine, făină, zahăr şi ulei de floarea soarelui. În replică, premierul Mihail Mişustin a spus că Rusia va lua măsuri.

Rusia a înregistrat în acest an o recoltă mare de grâu dar cu toate acestea preţurile pe piaţa internă au crescut. Pentru a opri această tendinţă de creştere, Ministerul rus al Agriculturii a propus anterior introducerea unei cote de 17,5 milioane tone la exporturile de cereale în perioada 15 februarie – 30 iunie.

Rusia ar putea introduce şi o taxă la export pentru uleiul de floarea soarelui dacă preţurile pe piaţa internă nu vor scădea în cursul acestei luni. Autorităţile de la Moscova au decis deja să majoreze taxa la export pentru seminţele de floarea soarelui şi rapiţă, începând din luna ianuarie 2021.

De asemenea,  ar putea fi introdus  un preţ maxim la zahăr şi ulei de floarea soarelui prin intermediul unor acorduri între lanţurile de distribuţie, producători şi Consiliul Concurenţei din Rusia.

În ultimii 20 de ani, Rusia a trecut de la o ţară dependentă de importurile de grâu la una care este responsabilă pentru o cincime din vânzările mondiale.


Vezi și…Obligațiunile Lăptăriei cu Caimac debutează la BVB

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim