Italienii se dau în vânt după ciuperci sălbatice din România

Italienii sunt cei mai mari consumatori de ciuperci sălbatice proaspete din România, susține Ile Stelian, un antreprenor care a reușit să facă din valorificarea ciupercilor și fructelor de pădure culese din flora spontană un business de familie rentabil.

În sezon, adică începând cu perioada aprilie mai și terminând undeva spre sfârșitul lunii noiembrie, ciupercile naturale sunt livrate zilnic, asta ca să vă dați seama cât de mult sunt apreciate de macaronari.

ciuperci sălbaticeCel mai mare client al lui este, însă, o firmă din Spania, dar mai are alți clienți italieni și un neamț. Din păcate, piața locală nu există sau mai bine zis nu contează deloc în planurile companiei Bio Nateli Food, românii fiind mai puțin interesați să consume produse sănătoase, care, ce-i drept, sunt și ceva mai scumpe.

Oferta firmei include ciuperci sălbatice precum hribi, gălbiori, trambița piticului, bureți de spin, dar și fructe – zmeură, merișoare, afine negre, cătină, toate culese din pădurile din Munții Făgărarași, Carpați, dar și din Argeș, Brașov și Râmnicu Vâlcea. De asemenea, se mai apelează și la furnizori din alte zone ale țării, atunci când din cauza condițiilor meteo nu există suficientă recoltă.

ciuperci sălbaticeOdată plantele colectate din flora spontană, acestea sunt aduse la unitatea de producție din localitatea Slănic, județul Argeș, unde are loc procesul de prelucrare și conservare, conform cerințelor clienților.

 

 

“Eu fac vânzarea în paleți și en-gros, iar clienții o împachetează la pungi de 0,5 – 2 kg pentru  supermarketuri și HoReCa. Întâi se răcesc ciupercile sălbatice la temperatura de două grade Celsius, pentru că altfel intră în fermentație și mucegăiesc, apoi se curăță de pământ și se clasifică pe categorii. După curățare se prelucrează în funcție de necesitățile pe care le avem din partea clienților: se fac cuburi, unele jumătăți, pe categorii etc.”, ne-a povestit Ile.

Producția se ridică la aproximativ 500 de tone anual, din care aproximativ 250-280 de tone sunt produse congelate. Ile dispune de o hală de 1000 mp și de spații frigorifice, în urma unei investiții de circa 250.000 realizată din fonduri proprii.

ciuperci sălbatice2020 a fost un an dificil, din cauza pandemiei. Ca niciodată, acum are în depozite undeva la 150 de tone de produse congelate, față de 15-20 de tone, în mod normal pentru această perioadă a anului, pe care speră să le vândă totuși în câteva luni.

Pentru el, pasul următor ar fi o unitate de procesare, un vis pe care speră să-l pună în practică într-o zi și care l-ar putea scuti de multe griji.

“Tot ce îmi doresc este o procesare într-un produs finit și inclusiv vânzare în Italia, dar aceasta necesită unele investiții pe care încă nu mi le permit să le fac. Probabil, într-un viitor apropiat, dacă toate lucrurile vor merge bine…Vreau să performez și în acest domeniu și să schimb tot ce se poate ca să vând produse prelucrate, ambalate la borcan, fel de fel de rețete”, ne-a povestit Ile.

ciuperci sălbaticeUn vis ce ar putea deveni realitate cât de curând.


 

 

 

 

 

 

Vezi și…LaDoiPași – cel mai extins retailer local

Comentariile sunt închise