Cereale și oleaginoase – prețuri pe creștere în 2021

În 2020, prețurile pentru cereale și semințe oleaginoase au crescut cu 14-19%, conform estimărilor UBS. Această tendință de creștere s-ar putea menține până în a doua jumătate a anului 2021.

Avansul prețurilor a fost consemnat în contextul pandemiei, pe fondul cererii tot mai mari din partea Chinei, dar și a temerilor legate de schimbările climatice, potrivit Capital.fr. 2020 și 2021 ar putea constitui un punct de cotitură pentru prețurile la cereale și semințe oleaginoase. „Anul 2020 a fost un an bun în ceea ce privește prețul materiilor prime agricole, care a revenit la niveluri cum nu s-au mai văzut din 2014, cum s-a întamplat la soia, de exemplu”, declară Claude Georgelet, președintele fondator al AgriTechTrade.

Creșterea prețurilor îngrijorează țările importatoare și ridică temeri legate de scumpirea alimentelor, în special în țările în curs de dezvoltare, mai ales că Rusia, principalul exportator mondial de grau, a decis să limiteze exporturile pentru a asigura consumul intern și la un preț accesibil.

„Observăm din nou interesul investitorilor și al fondurilor din sector, după patru sau cinci ani în care prețurile s-au prăbușit și putem spera la ani mult mai prosperi”, afirmă Michel Portier, director general al Agritel.

Prima cauză a creșterii prețurilor a fost pandemia de Covid-19, care a determinat anumite țări să acumuleze stocuri de produse alimentare de bază. Astfel, China, țara puternic afectată de pesta porcina africană care a decimat efectivele de porci, își reface stocurile, constituind, de altfel, și cea mai mare surpriză din 2020.

„În martie, ne așteptăm că importurile Chinei să fie în jur de 7 milioane de tone de porumb, iar astăzi am ajuns la un nivel de 25 – 30 de milioane de tone!”, a precizat Portier.

“Chinezii, în ultimii doi ani, au direcționat aproape 150 de milioane de tone din stocurile de porumb către producătorii interni de furaje”, explica Pierre Duclos, președintele Agri Trade Consulting.

Continuarea articolului pe Agrostandard.ro


Vezi și…“Pietroasa”, “Jidvei”, “Ferma Baciu” – calitatea românească la FoodIntelForum 2021

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim