Firme de tehnologie finanțate de UE cu 178mil euro

Un număr de 42 de firme mici și mijlocii europene (IMM), dezvoltatoare de tehnologie inovatoare, au fost selectate de Comisia Europeană pentru a primi finanțări de capital de risc în valoare totală de 178 de milioane de euro, prin intermediul noului Fond de Investiții al Consiliului European pentru Inovare (CEI).

Investițiile au o valoare cuprinsă între 500.000 și 15 milioane de euro fiecare și completează finanțarea prin granturi, care a fost deja furnizată prin intermediul instrumentului-pilot Accelerator al CEI pentru ca întreprinderile să se poată dezvolta mai rapid.

În schimbul investiției, CEI ia participații de 10 % – 25 % în firmele finanțate.

Cu banii primiți, startup-urile și IMM-urile vor dezvolta „inovații radicale în domenii printre care se numără sănătatea, economia circulară și tehnologia avansată de producție”, a precizat Comisia Europeană.

Este prima dată când Comisia a efectuat investiții directe de capital sau cvasicapital, și anume investiții de capital combinate cu un grant, în startup-uri.

Printre firmele selectate la finanțare se numără:

  • CorWave (Franța). Misiunea CorWave este de a oferi un nou standard de îngrijire pacienților cu insuficiență cardiacă severă. În valoare de 15 milioane EUR, investiția din Fondul CEI a jucat un rol esențial prin mobilizarea altor investitori care să susțină IMM-ul francez, ceea ce a condus la investiții în valoare de 35 de milioane EUR în cea de a patra etapă a finanțării inițiale acordate CorWave. Datorită acestei inițiative ambițioase, CorWave va reuși să introducă pe piață și să extindă soluția sa medicală inovatoare, și anume un dispozitiv de asistență a ventriculului stâng (Left Ventricular Assist Device, LVAD), care va îmbunătăți în mod semnificativ viața persoanelor cu insuficiență cardiacă severă, reducând la jumătate complicațiile grave și nevoia de respitalizare, ameliorând totodată în mod substanțial calitatea vieții acestor persoane. Potențialul ridicat de creștere al întreprinderii CorWave va conduce și la crearea de locuri de muncă de înaltă calitate în UE.
  • Hiber (Olanda) este o companie internațională cu activități în sectoarele sateliților și comunicațiilor care furnizează conectivitate mondială și la prețuri accesibile pentru internetul obiectelor.
  • XSUN (Franța): firmă cu activități în sectorul aeronavelor solare care proiectează drone independente din punct de vedere energetic, concepute să fie complet autonome și să poată funcționa fără nicio intervenție umană.
  • GEOWOX LIMITED (Irlanda): companie cu activități în sectorul tehnologiei care furnizează evaluări imobiliare automatizate, pe baza unor date deschise de înaltă calitate și a unor modele de învățare automată.
  • EPI-ENDO PHARMACEUTICALS EHF (Islanda): firmă cu activități în sectorul farmaceutic, axată pe dezvoltarea unui portofoliu exclusiv de medicamente pentru tratarea bolilor respiratorii cronice, un flagel mondial.

Începând din decembrie 2019, în cadrul instrumentului Accelerator al CEI au fost deja selectate, în total, 293 de întreprinderi pentru a beneficia de finanțare prin granturi în valoare de peste 563 de milioane EUR. Dintre acestea, 159 de întreprinderi au fost selectate pentru a beneficia în plus de noile investiții de capital din Fondul CEI.

Continuarea articolului pe Finanțare.ro


Vezi și…The Grill în vremurile pandemiei

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim