MADR face pași către trasabilitate agroalimentară

În viziunea ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, proiectul „Consolidarea capacității MADR de a elabora politici și reglementări specifice în vederea implementării unui sistem strategic național pentru trasabilitatea și integritatea produselor agroalimentare”, cofinanţat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA), trebuie să ofere inclusiv soluții privind simplificarea reglementărilor și digitalizare, a anunțat acesta miercuri, 20 ianuarie 2021, într-o conferință de presă.

Potrivit precizărilor făcute de șeful de la Agricultură, proiectul era în derulare în momentul în care noua garnitură liberală și-a preluat mandatul, motiv pentru care noua conducere și-a propus să obțină „ceva” de la acesta.

„Niciun salariat al MADR care este implicat, nu este plătit din acest proiect”, a adăugat în acest context ministrul Oros. „S-au angajat prin concurs specialiști ca să facă ceva, iar eu, ca ministru, le-am cerut mai multe lucruri, ce-am crezut eu că se poate scoate din acest proiect care era în derulare, era câștigat și trebuia să scoatem cât mai mult din acești bani mulți”.

Conform spuselor lui Adrian Oros, pe lângă trasabilitate, care permite o identificare a istoricului produselor de la producția primară până la consumator, proiectul ar trebui să livreze o conectivitate între toate instituțiile.

Totodată, așteptările membrului Guvernului Cîțu cu privire la proiect converg inclusiv către surse de informații necesare scrierii Programului Național Strategic (PNS).

ANSVSA, ANZ, MADR sunt baze de date total neconectate, iar atunci când am avut nevoie să facem niște analize și niște prognoze bune, nu le poți face decât pe niște date corecte. O bază de date, pe lângă faptul de a fi corectă, trebuie să fie și sigură și să fie proprietatea statului. Știm că sunt baze de date, cele legate de animale, care nu sunt în proprietatea statului, deși statul, de-a lungul timpului, a plătit foarte mult”, a declarat ministrul Agriculturii.

Sisteme interconectate

În continuarea spuselor ministrului de resort, Gabriela Gîrboan, manager de proiect, a vorbit și ea despre nevoia de interconectare dintre Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și instituțiile subordonate, laolaltă cu ANSVSA, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și partea de vămi.

„Pentru acest proiect în care sunt implicate toate instituțiile din subordinea MADR vor fi implicate și alte instituții – ANSVSA și MFP -, inclusiv partea de vămi.

Continuarea articolului pe Agro-tv.ro

Editat de Cristian Florin Popescu


Vezi și…Germania, principalul partener pentru exporturile românești

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim