Căpșuni Davos: Inteligență Artificială, pui blockchain și “sate digitale” in China

Unul din subiectele abordate în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos (Elvetia) a fost și urgența introducerii tehnologiilor digitale în agricultură, mai ales în contextul creșterii rapide a populației lumii și a dificultăților generate în lanțurile globale de aprovizionare de criza Covid.

Winston Ma Wenyan, Președintele Bord-ului de Consultanți de la Open Mineral atrage atenția într-un articol publicat pe site-ul World Economic Forum asupra urgenței introducerii tehnologiilor digitale și a Inteligenței Artificiale in agricultură, la nivelul micilor fermieri:

      “O echipă de experți asistată de Inteligența Artificială (IA) a caștigat recent o competiție de creștere a căpșunilor în fața fermierilor tradiționali din China

  • China își propune să restructureze din temelii cultura micilor fermieri printr-o digitalizare extensivă în toate fermele agricole
  • Acest model de “sat digital” ar putea ajuta la soluționarea crizei alimentare în creștere

În luna mai 2020, cu sprijin tehnic de la FAO, Universitatea Agricolă a Chinei și platforma chineză de comerț on-line Pinduoduo au organizat o “competiție de agricultură smart”. La compețitie au participat  trei echipe de cultivatori (fermieri) de vârf de capșuni, denumite Echipele Tradiționale și patru echipe de experți în Inteligență Artificială – denumite Echipele Tehnologice, într-un concurs de creștere de căpșuni care a fost echivalată ca versiunea agricolă a faimosului concurs dintre un jucător uman de Go (joc chinezesc) și un sistem de IA al Google denumit DeepMind.

În prima fază a concursului Echipele Tadiționale trebuiau să-și valorifice experiențele colective de plantare și creștere a capșunilor. Și, au reușit, cel puțin pentru o perioadă. Au condus cateva luni din punct de vedere al eficienței producției până când Echipele Tehnologice au recuperat gradual distanța folosind echipamente electronice și internetul ( de ex. senzori inteligenți), analize de date și automatizarea complet digitalizată a serelor.

Câștigătorii au fost anuntați în luna decembrie 2020. Cele patru Echipe Tehnologice au produs în  medie 6,86 kilograme de căpșuni față de doar 2,32 kilograme obținute de cele trei echipe ale fermierilor tradiționali. Mai mult, Echipele Tehnologice au depășit fermierii tradiționali și la randamentul investiției, în medie cu 75,5%, conform organizatorilor concursului.

Autorul articolului se intreabă care este secretul utilizarii tehnologiei care poate să bată oamenii la creșterea căpșunilor. Răspunsul pare să fie o foarte precisă analiză a seriilor de date mari și aplicarea acestora. Echipele Tehnologice au utilizat tehnologii de cunoaștere -grafică pentru a colecta date istorice de cultivare și imagini de recunoștere a căpșunilor. Au fost apoi combinate modele de alimentare cu apă, fertilizatori și modele de climat în sere pentru a crea o strategie de decizie inteligentă. În acest fel au reușit să controleze foarte exact consumul de apă și nutrienți pentru plante și au controlat mai bine temperatura și umiditatea prin automatizarea proceselor din seră.

Echipele Traditionale, au rezolvat aceleași probleme doar folosindu-și experiența si lucrări manuale.

Digitalizarea rurală a Chinei

Această competiție de creștere a căpșunilor atrage atenția asupra unui aspect extrem de important, dezbaăut intens și în cadrul FoodIntelForum 2021, care va avea loc între 27 aprilie și 3 iunie: necesitatea trecerii, de urgență la agricultura digitală. Pe de o parte, dinamica evoluțiilor tehnologice impune acest lucru mai ales că, pe de altă parte, criza Coronavirus a supus lanțul alimentar global unui stress sever, întrerupând lanțurile de aprovizionare obișnuite.

Ca și în România, în China agricultura este caracterizată de un număr foarte mare de ferme mici cu un grad de digitalizare foarte scăzut, sau inexistent, ceea ce face foarte dificilă standardizarea, economiile la scară mare și implicit, eficiența producției agricole. Și, la fel ca în România, agricultura chineză se confruntă, cu o forță de muncă imbătrânită și în continuă scădere.

Guvernul chinez a luat, în 2020, decizia de a încerca un proiect pilot, intitulat “Satul digital”.

În timpul “exploziei internetului mobil” din deceniul trecut, fermierii chinezi au adoptat foarte rapid stilul de viață digital, folosind frecvent plăți cu telefonul mobil și entertainment-ul video online. În anumite zone rurale din China gradul de conectare a sătenilor la internet e mai mare decât în marile orașe. În prezent, Noua Frontieră este aplicarea tehnologiilor ultra moderne, de vârf, în agricultură.

Pe langă Inteligența Artificială și seriile de date mari, o altă tehnologie a devenit foarte atractivă pentru agricultura inteligentă din China: blockchain. În mod special pentru problemele legate de siguranța alimentară. Consumatorii chinezi s-au ciocnit de situații incredibile: pepeni care explodau singuri datorită utilizării necorespunzatoare și forțate a unei substanțe chimice de accelerare a creșterii; carne de “miel” făcută din șobolani și ulei pentru gătit “obținut” din uleiul uzat de la restaurante, din tăvile de scurgere sau chiar colectat din canale (așa numitul “ulei de canal”). Blockchain este utilizat pentru a colecta date despre originea, siguranța și autenticitatea produselor alimentare, și pentru a oferi informații în timp real despre urmărirea produselor pe întreg lanțul de producție și aprovizionare.”

Continuarea articolului pe Weforum.org


Vezi și..Mischie (HORA): Dăm în judecată anumite entități ale statului

 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim