Tânăr fermier: Legea este lege pentru toți, nu doar pentru „popor”

După ce nici la acest moment nu și-au primit sumele cuvenite prin lege pentru plata despăgubirilor la culturile afectate de secetă în toamna anului 2019, fermierii primesc o nouă lovitură acum: nu sunt bani la buget pentru despăgubiri nici în cazul culturilor calamitate din primăvara 2020.

Tot mai mulți fermieri își pun întrebarea – și pe bună dreptate: oare de ce se mai dau legi, dacă nu sunt respectate și încă și mai grav, chiar de către autorități? Ce să mai zică fermierul de rând care se vede cu toate planurile date peste cap, în loc să-și vadă de treburile câmpului?! Despre ce business plan mai poate fi vorba în acest caz, ce planificare sau strategie de business?

„Faptul că în România respectarea legilor este cam unilaterală, în sensul că acest aspect este cerut doar cetățeanului, nu și autorităților, este o reală problemă.

Luăm ca exemplu Ordonanța de acordare de către stat a despăgubirilor fermierilor afectați de seceta din anul trecut.

În momentul în care se dă un OUG se stabilesc niște sume pe care Guvernul și le asumă la plată, acel proiect ar trebui să fie dus până la capăt și respectat cu sfințenie.

Fermierii au văzut că din toată suma aceea au primit doar 90% fără nicio altă justificare, fără nicio explicație sau alt normativ care să justifice măsura respectivă, iar aici au început să apară problemele.

Poate fermierii respectivi își făceau un business plan pe acești bani, sigur aveau nevoie de ei pentru a-și achita datoriile, se bazau pe acele sume. Cred că o lege nu este dată doar pentru popor, cu ghilimelele de rigoare, legea este lege pentru toți, unde este lege nu-i tocmeală’’, a declarat pentru FoodBiz Raul Mărunțoiu, fermier din județul Constanța, licențiat în drept.

Raul Mărunțoiu este reprezentantul tinerei generații de fermieri, care vine puternic din urmă. Muncește alături de tatăl său la ferma proprie din județul Constanța care administează o suprafață de circa 1.400 ha de teren agricol. Este absolvent de drept, dar are studii și de agronomie.


Citește mai multe Interviuri în exclusivitate FoodBiz.

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim