Nicușor Șerban: Câmpul arată foarte bine, față de anul trecut

Nicușor Șerban, un cunoscut fermier din Ialomița, se așteaptă la producții agricole bune în acest an, pentru că după cum arată culturile la acest moment premisele sunt favorabile.

Există rezervă de apă în sol, prețurile la cereale au crescut, dar pe de altă parte, însă, inputurile s-au scumpit semnificativ, cam așa s-ar caracteriza în câteva cuvinte campania agricolă din acest an de care se leagă speranțele fermierilor, după un an 2020 dezastruos pentru mulți dintre ei.

“Câmpul arată foarte bine, incomparabil mai bine. Important este nu atât cât arată, cât ce are jos, rezerva de apă. Premisele sunt favorabile, dar mai avem până la 15 iulie când tragem linie, sunt speranțe mai mari decât anul trecut, este adevărat”, a declarat pentru FoodBiz Nicușor Șerban.

Pentru acest an, planul de culturi include rapiță, grâu, porumb, lucernă. Deocamdată, se întrevăd producții bune, dar până nu se ajunge la recoltat, nu poți să fii sigur de nimic. Fermierul se așteaptă totuși ca rapița, de exemplu, să aibă producție bună și să obțină venituri frumoase de pe urma ei. Dar cum este o cultură dificilă, speră să nu aibă parte și de ceva evenimente neprevăzute.

“Rapița este foarte bună la acest moment, dar știți cum este la această cultură, mai sunt pași, fenofaze de trecut până la recoltat. Prețul va fi mare, pentru că suprafețele semănate în toamnă sunt mai mici. Am cultivat și anul trecut rapiță. Prețul a fost bunișor, dar nu corespunzător cu producția mică din cauza secetei. Am avut sole unde s-a calamitat tot și unele unde am făcut 30% din cât ar fi trebuit”, a precizat Nicușor Șerban.

Prețuri în creștere

După recolta mică de anul trecut, prețurile pe piață au crescut semnificativ. La acest moment, prețul la cereale a trecut de 1 leu/kg, în condițiile în care stocurile sunt destul de puține. Pe de altă parte, s-au mărit semnificativ și costurile legate de inputuri și vorbim de scumpiri de până la 50%, în condițiile în care cererea venită din partea fermierilor a crescut după ploile din primăvară.

“S-au scumpit îngrășămintele, undeva la 40-50%. Cerealele sunt mai scumpe pentru că nu mai sunt, dar îngrășăminte sunt suficiente. În toamnă, s-au folosit îngrășăminte puține, pentru că fermierii n-au avut curaj să cheltuie foarte mult pe îngrășăminte, acum au venit ploile acestea și având o speranță mai mare de producție, a crescut și cererea. Nimeni nu riscă, anul acesta, să nu dea îngrășăminte. Anul trecut, n-am făcut producție, deoarece n-am avut apă, iar anul acesta să nu facem producție când avem apă, pentru că nu avem îngrășăminte, nu se poate”, a declarat Nicușor Șerban.

Nicușor ȘerbanNicușor Șerban, care lucrează pe cont propriu în agricultură din 1994, exploatează aproximativ 3.000 ha de teren agricol și deține o fermă cu 850 de vaci de lapte, cu o producție de 35 tone de lapte pe zi. În 2014, a început investiția în fabrica de lapte – Lăptăria cu Caimac, primele produse pe piață fiind livrate în 2019 în rețelele de supermarketuri. În prezent, fabrica procesează undeva la 65% din producția de lapte produsă în fermă (25 de tone), urmând ca într-o perioadă de circa un an să se ajungă ca întreaga producție de lapte să fie procesată aici.


Citește și – Fermierii afectați de secetă în 2020 nu au bani de semănături 


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim