Chesnoiu:  4.000 de fermieri deţin 30% din terenuri și realizează 70% din producţiile de cereale

Preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Adrian Chesnoiu, afirmă că în România există 600.000 de fermieri care fac agricultura de subzistenţă cu 50% din suprafaţa agricolă a ţării și 4.000 de fermieri performanți care deţin 30% din suprafaţa agricolă și realizează 70% din producţiile de cereale.

În același timp, peste 600.000 de fermieri care fac agricultura de subzistenţă, deţin circa 50% din suprafaţa agricolă a ţării, dar realizează 10-15% din producţia agricolă.

“România este o ţară care se împarte în trei categorii, mă refer în principal la zona de agricultură vegetală.

Prima categorie ar fi agricultura de subzistenţă. Pe baza datelor pe care le deţinem, avem peste 600.000 de fermieri angrenaţi în zona de agricultură, dar pe suprafeţe foarte mici de teren – şi unde aş putea să spunem că agricultura încă se face cu sapa şi cu căruţa sau cu carul. Este o întindere destul de mare, dar putem să vedem că această zonă de agricultură este cea regăsită preponderent în mediul rural al populaţiei, încă majoritară în România – şi care nu întrevede dezvoltarea unei activităţi comerciale din această zonă de agricultură de subzistenţă. Practic, îşi asigură traiul zilei de mâine”, a afirmat Chesnoiu.

Dacă despre performanțele fermelor mari a auzit toată lumea, când vine vorba de fermierii medii/mijlocii, care fac au ferme cu suprafețe cuprinse între 10 şi 100-150 de hectare de teren, lucrurile stau cu totul altfel, pentru că aceștia sunt puţin mai tehnologizaţi, realizând venituri exclusiv din zona de agricultură.

“Apoi, avem o categorie a fermierilor medii/mijlocii unde putem vorbi de ferme cuprinse între 10 şi 100-150 de hectare de teren, care sunt puţin mai tehnologizaţi, realizează venituri exclusiv din zona de agricultură. Pe zona de performanţă, vorbim de aproximativ 4.000 de fermieri care deţin 30% din suprafaţa agricolă a României, dar care realizează 70% din producţiile de cereale înregistrate în România şi asta nu o pot face decât prin inteligenţă şi performanţă”, a mai spus Adrian Chesnoiu.


Citește și – Ferme mari / Ferme mici: cine lucrează pământul României?


FoodIntelForum Ediția a IV-a 2021, cel mai mare si important eveniment internațional al primăverii din România în agribusiness, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa, va avea loc în perioada 27 aprilie – 3 iunie 2021.
Conferințele desfășurate pe parcursul acestui eveniment vor aborda probleme legate de managementul apei în agricultură, asigurarea culturilor, învățământul agricol, finanțare, uragan tehnologic etc.
Forumul este organizat în parteneriat cu: Academia de Studii Economice București, #RomâniaFuncționează, FoodBiz, Kaufland, AgriSo, CEC Bank, HORA, USAMV, Casa de Avocatură Biriș-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, Groupama, Lumea Banilor, Infrapress, TVR International, Agrostandard și Economistul.

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim