Avem tot mai mulți fermieri tineri

Numărul de fermieri tineri din România a crescut cu 15% față de anul trecut, existând peste 100.000 de fermieri sub 40 de ani, potrivit Ministerului Agriculturii. Aceste cifre sunt peste media din UE, unde doar 11% dintre fermieri se încadrează în categoria de vârstă menționată, conform datelor Eurostat.

Lipsa forței de muncă în agricultura românească este o problemă majoră la acest moment, iar din păcate, prea puțini tineri par interesați să lucreze în domeniu. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, susține că statul îi ajută să-și dezvolte afacerea cu ajutorul fondurilor europene, un program care a avut success în piață, perfect pentru fermieri tineri.

„Începând de la plata pe suprafață unde în primii 5 ani primesc acea sumă suplimentară de 36 de euro la hectar. Pentru prima dată, începând de anul trecut, dacă găsim terenuri ale statului gestionate de ADS (Agenția Domeniilor Statului) libere de contract sau pe care le eliberăm de contract pentru că nu se respectă clauzele din contract. Începând de anul acesta am crescut, cuantumul de instalare de la 40.000 de euro la 60.000 de euro și de la 50.000 de euro la 70.000 de euro”, a explicat ministrul Agriculturii, potrivit Mediafax.


Citește și – AFIR – sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din diaspora


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim