Recoltarea grâului, întârziată în acest an

Vremea ploioasă din acest an a dat peste cap planurile fermierilor. Obișnuiți de mulți ani ca recoltarea grâului să înceapă înainte de data de 1 iulie, aceștia se văd nevoiți să amâne cu cel puțin două săptămâni momentul în care vor intra cu combinele în lan, din cauza vremii atipic de umede din acest an.

“În ultimii 20 de ani, cel puțin, în Bărăgan ne obișnuiesem să recoltăm grâul înainte de 1 iulie. Acum și-a revenit vremea. Grâul este încă verde pana jos. Trebuie să mai așteptam și până se umple bobul. Cred că, în acest an, recoltarea va fi în jur de 10 iulie”, a declarat la prima ediție a Zilei Grâului, Nicolae Sitaru, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR) și unul dintre cei mai cunoscuți fermieri de la noi.

Prognozele pentru acest an se arată destul de bune. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, de exemplu, se așteaptă la peste nouă milioane de tone de grâu, mai ramane ca și vremea să fie de partea fermierilor…

Ziua Grâului Bărăgan, la prima ediție

Evenimentul a fost organizat de Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Ialomița și APPR. Participantți au putut vedea la platforma dedicată Zilei Grâului Bărăgan – 2021, înființată la ferma Telehuz din localitatea Mărculești (Ialomița), evoluția a 42 de soiuri de grâu, în condițiile folosirii ultimelor tehnologii din domeniu, oferite de partenerul principal ADAMA România.

Vreme capricioasă în iunie

După frigul din această primăvară, acum ploile și grindina dau bătăi de cap fermierilor. Potrivit prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru intervalul 7 – 20 iunie 2021, sunt așteptate ploi și vijelii în majoritatea zonelor țării. Ploile vor avea local caracter torenţial și se vor înregistra în timp scurt cantitți de apă însemnate. Izolat va cădea grindină și vor fi vijelii mai intense în sud, sud-vest, centru și sud-est.

A doua jumătate a lunii iunie va aduce o vreme mai stabilă și în încălzire ușoară. Precipitațiile se vor situa in limitele normale la nivelul întregii țări, iar în zonele nord-estice acestea pot fi chiar deficitare.

Mai multe detalii pe Agrostandard


Citește și – Prețul grâului în România a crescut cu 40% față de iunie 2020


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim