Călin Muscă: Sectorul creșterii porcului în România trebuie dezvoltat!

Călin Muscă, antreprenor PorkProd, un jucător important în industria cărnii de porc din România, anunță investiții importante la Curtici într-o secție de produse crud-uscate, pentru care are puse deoparte fonduri de circa cinci milioane de euro.

Aceasta se adaugă programului de investiții de 12 milioane de euro, care a vizat întreg fluxul de producție, de la sacrificare porci, tranșare și până la procesare, derulat anterior. Investițiile urmează să fie finalizate până la sfârșitul acestui an.

“Orice investiție este obligatoriu să o ții la zi și pentru acest motiv deja lucrăm pe extinderi ale zonei de producție. Trebuie să pornim acum construcția unei secții noi de crud-uscate, practic avem față de cele 12 milioane euro investite în zona de sacrificare, fabrică, tranșare, avem o extindere de încă cinci milioane pe rol, în 2021, pe care sperăm să o finalizăm până la sfârșitul anului”, a declarat pentru FoodBiz Călin Muscă.

PorkProd Călin MuscăFermele deținute de PorkProd dispun de un efectiv de 50.000 de capete de porc, cu livrări anuale de peste 10.000 tone de carne. Din păcate, în acest an, una dintre ferme a fost apectată de pesta porcină, fiind sacrificați peste 20.000 de porci.

PorkProd face parte din grupul CAI Curtici, un model de integrare de succes în România. Grupul este prezent în sectorul vegetal, dar deține și ferme de animale, abator, capacități de procesare și o rețea de magazine.

Călin Muscă: Nu se poate să produci sub 20% din consum

Călin MuscăAntreprenorul arădean spune că pe lista investițiilor se află și sectorul de reproducție a porcilor, punctual nevralgic al zootehniei românești.

“Mai avem încă o investiție într-o fermă de reproducție care ar trebui după programările noastre să înceapă anul viitor și să fie finalizată la finalul anului 2022, pentru că noi credem cu tărie că sectorul creșterii porcului în România trebuie dezvoltat, nu se poate să stai, să produci în acest moment sub 20% din consumul țării, să vorbim de siguranță alimentară”, a afirmat Călin Muscă.

Este o problemă de siguranță alimentară

PorkProd Călin MuscăÎn condițiile în care producția internă de carne de porc acoperă doar undeva la 20% din consum, devine tot mai evidentă necesitatea unei strategii de revigorare a sectorului. Este o problemă de siguranță națională să ne asigurăm necesarul de alimente din resurse proprii și să nu mai fim dependent într-o măsură atât de mare de importuri, pentru că după cum s-a văzut anul trecut oricând pot să pară disfuncționalități în aprovizionare în situații de criză. Și să nu uităm, fiecare țară are grijă, în primul rând, proprii cetățeni.

 

“Toată lumea vorbește de siguranță alimentară și se referă doar la calitatea produsului și la disponibilitatea produsului. Cât de importantă este siguranța alimentară s-a văzut foarte clar la începutul anului trecut, de fapt când a început partea de lockdown și lanțurile alimentare și retailerii au fost blocați, în sensul că nu aveau suficient produs în raft și în mod normal, în orice situații de criză sau urgență, fiecare țară își acoperă consumul intern după care cu ce mai rămâne face export”, a precizat pentru FoodBiz Călin Muscă.


Citește și – Importurile mai scumpe la carnea de porc au redus consumul


 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim