Grâu de calitate mai proastă în acest an, în Europa

După trei săptămâni de ploi necontenite în luna iuie care au afectat calitatea recoltei mai mult decât mărimea, fermierul Costin Telehuz crede că doar jumătate din recolta sa de grâu este suficient de bună pentru a putea fi folosită la panificaţie, comparativ cu majoritatea recoltei într-un an normal, potrivit Bloomber, preluat de Agerpres.

Restul de grâu de calitate mai proastă va fi folosit ca nutreţ pentru animale, ceea ce înseamnă un preţ de vânzare mai mic.

Situaţia este similară în celelalte state din Uniunea Europeană, în condiţiile în care zone din Franţa şi Germania precipitațiile au fost duble luna trecută faţă de valoarea normală.

Firma de consultanţă Strategie Grains mizează pe o majorare a producţiei de grâu cu 12% în acest an, comparativ cu anul trecut, mai slabă, însă, calitativ.

“Ne aşteptăm la o revenire semnificativă a producţiei UE” spune Vincent Braak, analist la Strategie Grains. Acesta a avertizat însă că o “parte importantă” din recolta de grâu va fi reorientată dinspre panificaţie spre utilizarea ca nutreţ.

Deşi asta ar putea pune sub semnul întrebării vânzările spre pieţele cu standarde de calitate ridicată, cum este Africa de Nord, există şi motive de optimism.

Uniunea Europeană se aşteaptă ca exporturile sale să crească cu 11% iar blocul comunitar este un concurent pentru a prelua o parte din cota de piaţă a rivalilor, în condiţiile în care America de Nord este lovită de secetă, iar vânzările Rusiei au fost complicat de o taxă la export.

În plus, chiar şi grâu de calitate mai proastă ar putea fi la mare căutare, în condiţiile în care există presiuni asupra aprovizionării mondiale cu nutreţuri.

Ploile abundente din România şi Bulgaria au afectat calitatea grâului. Chiar şi aşa, grâul celor două ţări ar putea fi pe placul statelor din Asia de Sud-Est, unde există o cerere solidă pentru grâu folosit ca nutreţ şi în plus există îngrijorarea că taxa la export din Rusia ar putea face achiziţiile de acolo nesigure, a declarat managerul de risc de la Cerealcom Dolj, Thomas Deevy.


Citește și – Valeriu Tabără, ASAS: Producătorii de grâu nu primesc prețul pe care calitatea l-ar impune


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim