Valeriu Tabără, ASAS: Producătorii de grâu nu primesc prețul pe care calitatea l-ar impune (Partea III)
Pătrunderea României în rândurile clubului select al exportatorilor de grâu și alte cereale (1995) este un foarte mare succes și acest loc și statut trebuie întărite în anul și anii care vin. Nu același lucru se poate spune despre prețul la care se valorifică cerealele românești, în special grâul. Președintele ASAS, Valeriu Tabără, fostul ministru al Agriculturii, afirmă că producătorii de grâu, în cea mai mare parte, nu primesc prețul pe care calitatea acestui produs l-ar impune. Care este opinia președintelui ASAS despre exporturile de materii prime, cereale în special, puteți afla din interviul acordat revistei FoodBiz.
Cum apreciați poziția deținută de România la momentul actual de pe piața internațională a cerealelor ?
Pătrunderea României în rândurile clubului select al exportatorilor de grâu și alte cereale (1995) este un foarte mare succes și acest loc și statut trebuie întărite în anul și anii care vin. din păcate, cerealele românești, în special grâul, nu se valorifică la prețul la care ar trebui. Producătorii de grâu, în cea mai mare parte, nu primesc prețul pe care calitatea acestui produs l-ar impune. În continuare, tot din păcate, producătorii de cereale din România, inclusiv grâu, sunt exportatori de valoare, de profit și de subvenții, iar valorile realizate sunt mult sub calitatea grâului realizat. Din păcate, producătorii de cereale români nu au nici o putere în piața cerealelor.
Din păcate, România este exportatoare de materii prime rezultate și din cultura plantelor tehnice: semințe de floarea soarelui, semințe de rapiță, semințe de soia etc. Aceste produse ar trebui – înainte de a fi exportate – să fie prelucrate și transformate în produse cu valoare adăugată mare, care apoi exportate ar determina nu numai o valoare mai mare încasată din export, dar și o creștere a eficienței economice a producției și a puterii financiare a producătorilor români, întărind întreg sectorul agro-alimentar al României.
Trebuie să fim de acord că numai exportul de cereale, indiferent de cantitate, nu va rezolva și situația balanței comerciale cu produse agro-alimentare, care continuă să fie puternic dezechilibrată, cu un sold negativ nepermis de mare, într-o țară cu un excepțional potențial agricol. Aici este un punct slab, care aduce prejudiciu semnificativ (determinant) pentru întreaga economie națională.
vezi și…
Comentariile sunt închise