Valeriu Tabără, ASAS: Lipsa Camerelor Agricole în economia rurală este o mare pierdere pentru agricultură (Partea II)
Camerele Agricole constituie unul din subiectele zilei în agricultura românească la acest moment. Din păcate, deși cadrul legal a fost aprobat de ceva vreme, Camerele Agricole nu s-au putut organiza, iar cauzele sunt cel mai probabil de ordin politic. Dincolo de disputele privind organizarea lor si, mai ales, vizavi de mijloacele de susținere, este clar că ele reprezintă o structură agricolă necesară care joacă un rol deosebit în sprijinul fermierilor și al producătorilor de produse agro-alimentare, dar și un instrument importat de reglare a pieței. Care este părerea președintelui ASAS, Valeriu Tabără, fostul ministru al Agriculturii despre acest subiect aflăm dintr-un interviu acordat FoodBiz.
De ce este importantă înființarea Camerelor Agricole ? Când credeți că acestea ar putea deveni funcționale ?
În toate țările membre ale UE, în agricultură există o structură agricolă care joacă un rol deosebit în sprijinul fermierilor, a producătorilor de produse agro-alimentare. Camerele Agricole care au atribuții de îndrumare, consultanță și joacă un rol deosebit de activ în relațiile dintre producătorii de produse agro-alimentare, autoritățile locale și centrale.
Camerele Agricole au o contribuție semnificativă în dezvoltarea parteneriatelor între producători și piețele pentru produse agro-alimentare realizate de producătorii agricoli.
Camerele Agricole și uniunile acestora reprezintă producătorii agricoli în relații cu structurile similare din străinătate și cu cele de la nivelul UE și alte structuri profesionale naționale și internaționale.
Camerele Agricole au atribuții în reglarea pieții funciare, formarea exploatațiilor agricole și a sistemelor agro-alimentare.
Camerele Agricole au atribuții în dezvoltarea unor politici agricole specifice. Reprezintă și drepturile și interesele membrilor lor.
Din păcate, în România, deși există un cadru legal aprobat, Camerele Agricole nu s-au putut organiza. Eu aș spune că acest lucru s-a întâmplat din cauza unor interese obscure ale unor persoane sau grupuri de persoane.
Faptul că în economia rurală românească lipsesc Camerele Agricole este o mare pierdere nu numai pentru agricultură, dar și pentru economia națională.
Organizarea Camerelor Agricole în România este o mare necesitate și cred sincer că politicul va deschide calea și va crea un cadru favorabil pentru înființarea Camerelor Agricole, chiar dacă – la început – acest lucru implică anumite costuri.
Dacă va fi voință, cred că aceste structuri ar putea fi înființate în România în anul 2020.
vezi și…
Creștere masivă a investițiilor globale în start-up-urile din domeniul dronelor
Comentariile sunt închise