Marius Eftene, Netafim: Sistemele de irigații de precizie, o soluție la schimbările climatice

În ultima perioadă, schimbările climatice se fac tot mai mult simțite, iar agricultorii sunt cei care au cele mai multe probleme din cauza lor.

Ne-am obișnuit deja cu fenomenele extreme, cu diferențele mari de temperaturi de la noapte la zi, ba uneori a devenit greu și să facem distincția între anotimpuri.
Cel mai dificil este, însă, pentru agricultori, care au parte când de ani secetoși, când de prea multă ploaie, ceea ce afectează grav culturile agricole.

Despre modul în care pot fi contracarate toate aceste efecte negative ale climei asupra plantelor am discutat cu Marius Eftene, marketing manager Netafim România, companie care reprezintă pe plan local liderul mondial în soluții inteligente de irigații prin picurare și micro-aspersie.

“În ultima perioadă, schimbările climatice au avut un impact foarte puternic asupra agriculturii din România și a fost un pic la extreme. Putem lua ca exemplu anul trecut, când țara noastră a trecut printr-o secetă cumplită, când se simte clar nevoia irigațiilor, în timp ce anul acesta a fost un an cu foarte multe precipitații. Si dacă la prima vedere ne bucurăm pentru acest lucru, trebuie să ne gândim că la anumite culturi cum ar fi cele de primăvară – cazul porumbului, am avut parte de ploi de 230-300 mm (n.red – 230-300 l/mp) într-o singură lună. Acest lucru, deși pe mulți i-a bucurat, în același timp a produs și probleme, pentru că a spălat o mare parte din fertilizanții cu azot aplicați în primăvară, dar a și creat o plantă cu potențial ridicat, după aceea foarte vulnerabilă la efectele secetei”, a declarat pentru FoodBiz Marius Eftene.
Fermierii trebuie să știe că există soluții pentru toate aceste situații dificile, mai ales că tehnologiile cu irigații de precizie au avansat foarte mult în ultima perioadă.
“În astfel de situații, un sistem de irigații și, în special, un sistem de irigații de precizie, care îți permite să faci pe lângă irigații și partea de fertilizare, te ajută să contracarezi acest efect. Continui să-i dai plantei apă, plantă care și-a setat deja un potențial ridicat și are în continuare nevoie să-și mențină nivelul de apă, dar poți și să vii să corectezi partea de nutrienți care a fost spălată”, a precizat Marius Eftene.

Compania Netafim a fost fondată în 1965 și a revoluționat irigarea prin picurare prin crearea unei schimbări de viziune către agricultura irigată cu debit scăzut.
Grupul din Israel are 28 de filiale în lume, 6 fabrici de producție și peste 4000 de angajați. Netafim livrează soluții inovative în peste 110 țări.


Citește și – Dumitru, MADR: infrastructura de irigații reabilitată cu bani UE


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim