Sprijin 4.000 euro pentru producția de legume în spații protejate

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că se află în dezbatere publică proiectul de act normative care instituie o serie de măsuri de susținere financiară a legumicultorilor pentru legume în spații protejate, pentru anul 2022. Termenul până la care fermierii pot să transmită opiniile lor cu privire la aceste măsuri este de 10 ianuarie.

 ”Știu cât de important este pentru fermieri să aibă din timp acces la informații despre sprijinul pe care Ministerul Agriculturii îl poate oferi, pentru a-și putea pregăti și gestiona lucrările agricole. De aceea am ținut să lansăm rapid în dezbatere publică actele normative privind măsurile de sprijin pentru producția de legume în spații protejate și pentru producția de usturoi. Programul Tomata a fost un program de succes, de aceea îl relansăm pe principiile inițiale. În același timp, am prevăzut fonduri și pentru susținerea producției în ciclul II a altor legume deficitare pe piață, astfel încât românii să aibă acces mai facil la legume crescute din pământul nostru. Sunt programe gândite pentru fermieri, pe baza propunerilor venite de la aceștia. Îi încurajez în continuare să ne transmită propunerile dumnealor, pentru că eu consider că dialogul permanent cu fermierii este calea corectă pentru dezvoltarea agriculturii”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Principalele propuneri vizează:

⮚ Programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2022, pentru susținerea producției de legume în spații protejate, astfel:

 1. Cultivate în ciclul I sau ciclul II de producție:
 2. a) tomate
 3. Cultivate în ciclul II de producție:
 4. b) ardei gras și/sau lung-kapia;
 5. c) castraveți;
 6. d) fasole păstăi;
 7. e) salata;
 8. f) spanac;
 9. g) ceapă verde;

(4) Valorificarea producțiilor prevăzute la alin. (1) lit. d) se face în perioada 1 martie –10 iunie inclusiv pentru ciclul I de producție și respectiv 20 octombrie – 9 decembrie, inclusiv pentru ciclul II de producție.

Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor pentru maximum 2 culturi, respectiv  o singură cultură în ciclul I de producție/1000 mp și/sau o singură cultură în ciclul II de producție/1000mp, în anul 2022.

Valoarea maximă a sprijinului financiar de ajutor de minimis/beneficiar poate fi de 4000 euro respectiv:

 1. a) 3000 euro/cultură în Ciclul I/1000mp/beneficiar;
 2. b) 1000 euro/cultură în Ciclul II/1000mp/beneficiar;

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de 225.000.000 de lei, reprezentând echivalentul a 45 milioane de euro şi se asigură din bugetul aprobat MADR pe anul 2022.


Citește și – Costel Vînătoru: Importăm foarte mult material genetic, iar odată cu el boli și dăunători


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim