România vrea să certifice mai multe abatoare kosher

Simplificarea procedurii de acreditare a unor abatoare kosher pentru a crește accesul pe piața din Israel a cărnii și produselor agroalimentare provenite din ferme românești kosher a constituit unul din principalele puncte de discuție în cadrul întâlnirii de la finele anului trecut dintre ministrul Adrian Chesnoiu și E.S. David Saranga, ambasadorul Statului Israel la București.

Pentru mine este important să reducem deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare. România produce mai multă materie primă decât consumă și consider că este necesară o strategie clară pentru procesare, astfel încât să exportăm mai multe produse finite, de calitate, și mai puțină materie primă”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Digitalizarea în sectorul agricol, colaborarea în cercetarea agricolă și atenuarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii și mediului rural au fost alte teme abordate în cadrul discuțiilor.

Irigațiile, tot mai importante

De asemenea, s-a mai avut în vedere și intensificarea colaborării dintre România și Israel în domeniul irigațiilor și al combaterii deșertificării, sectoare în care Statul Israel are o vastă experiență.

Ministrul Adrian Chesnoiu și-a exprimat deschiderea pentru o colaborare în acest domeniu între specialiștii din cele două state, subliniind că sunt necesare lucrări de modernizare atât la nivelul infrastructurii de îmbunătățiri funciare existente, cât și pentru extinderea sistemului de irigații pe noi suprafețe agricole.

Creșterea suprafețelor irigate, în paralel cu investițiile pentru combaterea deșertificării, reprezintă o prioritate a mandatului meu. Am alocat fondurile necesare, în bugetul pentru anul 2022, pentru accelerarea investițiilor în infrastructura de irigații, precum și în sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor, obiective esențiale pentru creșterea producției agricole”, a afirmat ministrul Agriculturii.

E.S. David Saranga și-a manifestat disponibilitatea ca, în perioada următoare, să aibă loc schimburi de experiență și bune practici la nivel de experți, prin organizarea unor seminarii on-line și vizite de lucru în Israel și în România.

Din delegația israeliană au mai făcut parte atașatul economic al Misiunii Statului Israel, Bareket Knafo și ofițerul economic, Cristina Moraru.


Citește și – Premierul Ciucă: Fermierii români au nevoie de ajutor pentru a se dezvolta


ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim