Proiectul ”STOP aruncării uleiului alimentar uzat”

Asociația Energia Inteligentă lansează proiectul ”Stop aruncării uleiului alimentar uzat” prin care vizează informarea despre impactul catastrofal asupra mediului înconjurător din cauza eliminări uleiului alimentar uzat, dar și educarea consumatorului despre colectarea lui corectă.

Având în vedere noile condiții europene, produsele pe bază de ulei alimentar uzat devin din ce în ce mai importantă deoarece ele pot fi folosite pentru producerea de energie din surse regenerabile și poate ajuta la atingerea ponderii de energie din surse regenerabile în sectorul transporturilor.

Cifrele pe care le avem la ora actuală sunt îngrijorătoare și reflectă o cantitate foarte mică de ulei alimentar uzat colectat. Schimbarea poate porni de la fiecare dintre noi și suntem cu toții responsabili pentru creșterea calității vieții, dar și pentru atingerea directivelor Comisiei Europene privind reducerea amprentei de carbon. Consider că demararea unor campanii de informare adresate consumatorilor casnici privind pericolele vărsării uleiului alimentar uzat în scurgerile de apă și impactul pe care îl are acest tip de deșeu asupra mediului este foarte importantă. Totodată toți cetățenii trebuie să conștientizeze beneficiile colectării separate a uleiului alimentar uzat care se reflectă cu precădere în creșterea calității apei potabile și eventual în reducerea costurilor de curățare a acesteia, care s-ar putea regăsi în factura de utilități” a declarat Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă.

România este la începutul de drum în ceea ce privește utilizarea uleiului alimentar uzat pentru producerea biocombustibilului. Conform datelor prezentate de Planul Național de Gestionare a Deșeurilor și Planurile Județene de Gestionare a Deșeurilor, în 2013 a fost colectată cea mai mare cantitate de ulei alimentar uzat colectată, 25.000 tone. Totuși aceasta reprezintă doar 15% din totalul uleiului vegetal consumat la nivel național.

Asociația Energia Inteligentă propune să valorifice uleiul alimentar uzat pe plan local prin promovarea următoarelor beneficii:

  • Producerea energiei din surse regenerabile
  • Reducerea amprentei de carbon
  • Reutilizarea deșeurilor
  • Creșterea securității alimentare prin reducerea culturilor folosite în producerea de biocombustibil.

Sursă: Economistul

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim