Casele de marcat fără casieri se înmulțesc lunar

Inițial, un lanț de hipermarketuri din Franța a făcut testul, Carrefour. Treptat, și alți retaileri au decis să urmeze modelul, cu tehnologii mai multe sau mai puțin performante care au încântat sau frustrat clienții.

Primele case de marcat fără casier au fost implementate în România acum circa cinci ani de francezii de la Carrefour și Auchan. La nivel național, numărul caselor self-service a trecut de 1.000, la ora actuală. Cele mai multe astfel de case au fost instalate în anul pandemiei, când multe persoane au decis că vor să interacționeze cât mai puțin cu alți oameni și vor să păstreze igiena produselor.

Reprezentanții marilor lanțuri de supermarketuri insistă de asemenea că angajații din acest domeniu nu ar trebui să-și facă griji, cu toate că estimările până în 2025, la nivel mondial, vor exista peste 1,2 milioane de case de marcat de tip self-checkout. Dacă respectivele sisteme vor fi din ce în ce mai eficiente și rapide, casierii tradiționali vor fi înlocuiți și vor fi impuse clienților, iar companiile vor înlocui mai mulți oameni cu ”roboți”.

În prezent, în hipermarketurile, supermarketurile și magazinele de proximitate din România sunt circa 1.500-2.000 de astfel de aparate ce permit clienților să își scaneze singuri produsele şi să le plătească, fără a mai interacționa cu un casier, probabil numărul acestora urmând să creacă substanțial,  anual.

Sursă: Ziarul Financiar

Editor: Prepeliță Iulia


 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim