Investiții de peste 5 milioane euro la ANSVSA

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va investi peste 5 milioane de euro pentru achiziţionarea unor echipamente menite să mărească capacitatea analitică în privinţa determinării reziduurilor de pesticide din produsele alimentare de origine nonanimală (fructe şi legume).

Investițiile se vor face la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) şi Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Constanţa, Suceava, Bucureşti, Olt şi Ialomiţa.

Se va reduce și timpul de eliberare a buletinelor de analiză la 24 de ore, ceea ce va creşte viteza de reacţie a serviciilor veterinare şi, implicit, gradul de protecţie a sănătăţii consumatorilor.

În prezent, determinarea reziduurilor de pesticide din produse alimentare de origine nonanimală se efectuează în cadrul a 3 laboratoare sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor ce aparţin Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Bucureşti, Constanţa şi Olt. Echipamentele de laborator utilizate, cu excepţia celor din Constanţa, au fost achiziţionate în perioada 2008-2009.

La acest moment, timpul de eliberare a buletinelor de analiză este de 3-4 zile.

Cum vor fi direcționate fondurile

O parte din bani vor fi direcţionaţi către dezvoltarea şi implementarea de metode de analiză specific determinării acizilor graşi trans (AGT), a hidrocarburilor aromatice/benzopirenilor şi a dioxinelor în cadrul IISPV şi DSVSA din Buzău, Vaslui şi Braşov.

Strategia de finanţare va include şi programul de supraveghere a bolilor la animale – prin achiziţia de linii ELISA (pentru stabilirea unui diagnostic în cazul unor boli la animale precum leucoza bovină, bluetongue, EST, bruceloza, pesta porcină clasică, pesta porcină africană etc.), autoclave şi hote (utilizate pentru sterilizarea, respective decontaminarea materialelor de laborator) şi programul de supraveghere în domeniul produselor medicinal veterinare, arată ANSVSA.


 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim