Turcia, 300 de mil. euro de la BM pentru agricultură și mediu

Banca Mondială a aprobat un împrumut de 341 de milioane de dolari (306 de milioane de euro) ca parte a unui proiect de sprijinire a sectorului agricol al Turciei și de încurajare a „tehnologiilor inteligente din punct de vedere climatic”.

„Sperăm că acest parteneriat va contribui la punerea sectorului agricol pe o cale de creștere mai competitivă și mai durabilă și să ajute Turcia să obțină emisii nete de carbon zero până în 2053”, spune Auguste Kouame, director de țară al Băncii Mondiale pentru Turcia.

Ia Turcia în serios schimbările climatice?

Turcia este economia OCDE cu cea mai rapidă creștere, cu emisii de gaze cu efect de seră în creștere rapidă.

Intensitatea ridicată a resurselor economiei Turciei și dependența sa puternică de combustibilii fosili dăunează mediului. Sunt necesare mai multe progrese în tranziția către o economie circulară cu emisii scăzute de carbon – așa că acest împrumut de mai multe milioane de euro vine la un moment bun.

Turcia a consimțit să respecte Acordul de la Paris privind schimbările climatice la sfârșitul anului trecut și a declarat că își propune să atingă emisii nete de carbon zero până în 2053.

„Ca activiști pentru schimbările climatice, de mulți ani în Turcia, am cerut ratificarea acordului de la Paris, așa că este o realizare importantă pentru Erdogan să facă această declarație”, a declarat Emine Ozkan, co-purtătorul de cuvânt al Partidului Verzilor din Turcia, pentru Al Jazeera în octombrie. .

Până în 2030, oficialii turci spun că vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 21% sub nivelul preconizat. Și până în 2053, ei plănuiesc să atingă emisii nete zero, ceea ce înseamnă că spațiile verzi și alte rezervoare naturale de carbon ar absorbi toate gazele cu efect de seră emise în țară.

Sursa: Euronews

Editor – Irina Bogdan


Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim