România are 200 de cultivatori de arahide

În anul 2021 au fost înregistrați peste 200 de români care au cultivat experimental arahide în propriile curți.

Arahidele se pretează la locuri aride şi semiaride, mai exact pe un sol nisipos, în România există peste 400.000 hectare de soluri nisipoase unde pot creşte exponențial în 5-10 ani plantații de arahide.

Consider că în următorii 5-10 ani această cultură de nişă va câştiga mulți fermieri, mai ales tinerii sunt hotărâți să încerce lucruri noi şi care se documentează. Cred că şi statul va sprijini producătorii care își doresc să realizeze o producție prin deschiderea unui culoar către dezvoltare la nivel legislativ. Acum, sunt în jur de 200 de fermieri care au solicitat semințe de la noi numai într-un an şi care cultivă în grădinile proprii la început, pentru consumul propriu, apoi gustă şi vecinii şi rudele şi se conving că pot fi cultivate în România şi crește suprafața“, a spus Aurelia Diaconu, director la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni.

Arahidele, car sunt plante leguminoase, nu nuci, provin din America de Sud, iar primele consemnări în România legate de existența lor au fost făcute în anul 1936, de specialiști de la Facultatea de Agronomie de la Universitatea din Craiova, urmând ca în anul 1974 să apară primele culturi experimentale la Stațiunea Didactică Experimentală Sâmburești. Până la finalul anilor 1990 deja se omologaseră două soiuri două soiuri, Dăbuleni şi Viorica, iar în 2015 s-a adăugat şi soiul Viviana.

Datele Organizației pentru Alimentație şi Agricultură a ONU arată că producția mondială de arahide din 2020 a fost de 71,6 milioane de tone, China fiind cel mai mare producător cu 18 milioane de tone, urmat de India cu 9,9 milioane de tone și Nigeria 4,5 milioane tone.

În România, deși reprezintă o cultură de nișă, aceasta prezintă potențial mai mare.

Sursa: Ziarul Financiar

Editor – Irina Bogdan


Comentariile sunt închise