Premierul, în vizită la fabrica Frescoverde, în Bihor

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a vizitat, miercuri, alături de ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu compania Frescoverde, care deține una dintre cele mai mari fabrici din Europa de Est specializată în procesarea legumelor și rădăcinoaselor.

Firma bihoreană colaborează cu majoritatea marilor retaileri și distribuitori din România și acoperă o mare parte din piața HORECA, reprezintând un model ce poate fi multiplicat în marile bazine legumicole. În momentul de față, Frescoverde reprezintă singura alternativă de valorificare industrială din vestul țării pentru producătorii de legume interesați.

”Valorificarea potențialului agricol al României și garantarea securității alimentare rămân în atenția Guvernului. Aceste preocupări sunt reflectate în măsurile incluse în pachetul ”Sprijin pentru România”, destinate susținerii sectorului agricol și industriei alimentare, precum și protejării economiei și cetățenilor de efectele creșterii prețurilor și ale perioadei dificile pe care o traversăm”, a afirmat prim-ministrul Ciucă.

El a vorbit și de schema de ajutor de stat în valoare de 200 de milioane de euro, care va intra în vigoare de la 1 iunie.

”Așa cum am discutat cu patronatele și sindicatele din agricultură și industria alimentară, Guvernul susține procesarea produselor agricole în România și îi încurajează pe  fermieri și procesatori să adauge valoare materiilor prime. Începând cu 1 iunie, vom introduce o schemă de ajutor de stat în valoare de 200 de milioane de euro, soluție aflată în lucru la Ministerul Agriculturii. 10% din valoarea produselor procesate va rămâne la fermieri si procesatori. Această soluție va asigura necesarul pieței interne și va reduce presiunea asupra stocurilor și prețurilor la alimente”, a afirmat premierul Nicolae Ionel-Ciucă.

Această măsură are în vedere și echilibrarea raportului între producția agricolă și capacitatea de procesare a produselor, astfel încât procesarea să se facă în plan intern.

Totodată, premierul a menționat că o altă măsură destinată susținerii agriculturii românești este alocarea sumei de 300 de milioane de euro fermierilor sub forma capitalului de lucru.

Pentru a stimula sectorul agricol și agro-alimentar să creeze noi locuri de muncă și să păstreze muncitorii calificați, Guvernul susține majorarea salariului minim la 3.000 de lei lunar în acest domeniu strategic pentru economia României.

Frescoverde SRL, companie românească înființată în anul 2018, are o capacitate instalată de procesare automatizată de aproximativ 15.000 de tone/an legume congelate: mazăre, fasole, spanac, porumb, broccoli, conopidă, rădăcinoase.

Compania are în vedere creșterea capacității de procesare la 20.000 de tone pe an la începutul anului viitor, prin realizarea de investiții suplimentare în echipamentele pentru procesarea legumelor rădăcinoase.


 

Comentariile sunt închise