Ministerul Agriculturii lupta împotriva secetei

MADR derulează activități experimentale de creștere a precipitațiilor în zonele cu risc de secetă. În perioada 26 aprilie – 15 mai are loc etapa 2022 a „Programului pentru creșterea/uniformizarea precipitațiilor în regiunile Banat, vestul Olteniei, sud-estul și nord-nord-estul României”.

Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai evidente în România. Avem zone în care cantitățile de precipitații sunt insuficiente și cauzează instalarea secetei, în timp ce în alte regiuni căderile de grindină pun în pericol munca fermierilor. Prin continuarea și extinderea programelor de combatere a fenomenelor meteo extreme ne propunem să creștem suprafața agricolă protejată. Aceste măsuri, alături de programul de reabilitare și extindere a sistemului de irigații și cel privind modernizarea sistemului de desecare, sunt menite să ofere fermierilor condiții cât mai bune pentru a continua să obțină producții la un nivel ridicat” a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Pe baza informațiilor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie, prin radarele de la Bârnova și Craiova, avioanele care decolează de pe Aeroportul Internațional Craiova și de pe Aeroportul Internațional Iași, încep activitatea în regiunea Moldovei, în zonele cu potențial agricol din județele Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea și Galați pe o suprafață totală de aproximativ 2 milioane ha, și continuă în regiunile Munteniei și Olteniei, în zonele cu potențial agricol din județele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj și Mehedinți pe o suprafață de aproximativ 1,8 milioane ha.

Intervențiile pentru stimularea precipitațiilor se realizează prin torțe pirotehnice și cartușe ejectabile, ambele glaciogene și higroscopice. Avioanele folosite în cazul acestui experiment sunt de tipul Beechcraft King Air C90, echipate și omologate pentru intervenții în atmosferă, dotate cu două casete cu 96 de cartușe ejectabile pe casetă de tip – Loza 30 (cu iodură de argint -AgI sau clorură de calciu- CaCl2) și două sisteme acroșate pe aripi de torțe pirotehnice neejectabile având 36 de cartușe pe fiecare sistem, de tip Loza 150 (cu iodură de argint -AgI sau clorură de calciu- CaCl2).

Sursa: MADR

Editor – Irina Bogdan


ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim