Prognoză Banca Mondială: Niveluri istorice ale preţurilor la produsele de bază

Preţurile la alimente şi energie ar putea rămâne la un nivel ridicat timp de mai mulţi ani, în contextul războiului din Ucraina, estimează Banca Mondială care se așteaptă ca războiul să se termine spre sfârșitul anului 2024, informează AFP.

“Războiul din Ucraina a provocat un şoc major pe pieţele produselor de bază şi a modificat fizionomia schimburilor, a producţiei şi a consumului la nivel mondial”, susţine Banca Mondială într-un raport.

Autorii raportului estimează că “preţurile se vor menţine la niveluri istorice până la sfârşitul lui 2024”.

Creşterea preţurilor la energie în ultimii doi ani a fost cea mai importantă înregistrată după criza petrolieră din 1973.

“La nivel global, este vorba de cel mai mare şoc asupra produselor de bază pe care l-am cunoscut după anii 1970”, adaugă instituţia internaţională.

“Acest şoc este agravat de recrudescenţa restricţiilor pentru comerţul cu produse alimentare, carburant şi îngrăşăminte”, estimează vicepreşedintele Băncii Mondiale, Indermit Gill. În acest context, nu este exclus să se ajungă la “stagflaţie”.

Avans de peste 50% la energie

Banca Mondială mizează pe o creştere de peste 50% a preţurilor la energie, în acest an, urmată de o scădere în 2023 şi 2024. Pentru produsele non-energetice, precum cele agricole şi metalele, BM  prognozează o creştere de peste 20% în 2022 şi scăderi pe parcursul următorilor ani.

“Cu toate acestea, preţurile produselor de bază ar urma să rămână cu mult peste media din ultimii cinci ani şi, în cazul unui război prelungit sau al unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, ar putea deveni şi mai ridicate şi mai volatile decât se preconizează în prezent”, a avertizat Banca Mondială.


 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim