Ciuperca fermentată, un bun înlocuitor pentru carne?

Înlocuirea unei cincimi din carnea de vită pe care o consumă oamenii cu o alternativă pe bază de ciuperci ar putea reduce defrișările cu până la 50% (până în 2050), arată un nou studiu. Sistemele alimentare sunt în spatele unei treimi din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

În ultimii ani, tot mai mulți oameni au trecut la vegetarianism din motive ce privesc mediul. Dar, pe măsură ce populația lumii crește, există încă un apetit nesățios pentru carne roșie. Zone enorme de păduri care depozitează carbon sunt defrișate pentru pășunatul vitelor sau pentru creșterea hranei lor.

Acum, cercetătorii de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK) din Germania încep să găsească un substitut pentru carne, evaluând impactul său potențial asupra mediului. După cum știe orice vegetarian sau vegan, într-un supermarket bine aprovizionat, există o gamă largă de alternative. Deci, ce diferențiază proteina microbiană – și ce este aceasta mai exact?

În linii mari, există deja de înlocuitori de carne, explică Isabelle Weindl, cercetător PIK și co-autor al noului studiu publicat în revista Nature Science, cum ar fi chiftelele de burger de soia. Însă cel mai interesant pentru cercetători este proteina microbiană derivată din fermentație. Acest tip este deja disponibil pe scară largă în Marea Britanie și Elveția. Produsul biotehnologic este fabricat din microorganisme fermentate, hrănite cu zahăr și menținute la o temperatură constantă.

Biotehnologia oferă o „cutie de instrumente promițătoare” pentru o serie de provocări de mediu diferite, potrivit co-autorului Alexander Popp. Conform acestuia, proteina microbiană poate ajuta iubitorii de carne să accepte schimbarea.

Sursă : Euronews

Editor: Pătrașcu Daria Antonia


Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim