Valeriu Tabără, ASAS: Importul de material biologic este un risc enorm!

Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), Valeriu Tabără, susține că una dintre marile probleme ale agriculturii românești constituie faptul că, în prezent, se importă foarte mult material biologic cu riscurile de rigoare.

România ar trebui să facă mult mai mult în acest sens și să-și creeze material biologic nu doar la nivel de țară, ci și de regiuni sau microregiuni, altfel vor fi tot timpul probleme în cultură.

Valeriu Tabără“Una dintre marile noastre probleme este adaptabilitatea la condițiile specifice, nu pot importa de oriunde material biologic și vorbim de Argentina, Africa de Sud, Italia etc., pentru că riscurile sunt enorme.

Ar trebui să avem material biologic nu doar la nivel de țară, ci și de regiuni și microregiuni…aici este marea problemă de a putea să ai un hibrid de porumb pentru Maramureș și altul pentru Insula Mare a Brăilei”, a declarat Valeriu Tabără, președintele ASAS în cadrul conferinței Noul Val Tech în FoodBiz, desfășurată la USAMV București sub cupola FoodIntelForum.ro, Ediția a V-a, 5-26 mai 2022.

Președintele ASAS spune că nu este normal să se folosească același hibrid și în nordul țării, dar și în Insula Mare a Brăilei, iar aceasta ar putea fi și una dintre cauzele problemelor cu care se confruntă fermierii acum.

“Noi semănăm același hibrid și la Satu Mare și în IMB și ne trezim că avem pobleme de toate felurile. Uitați-vă numai la porumb în luna iulie, la știuleți, dacă vreți să fierbeți, puteți face și o ciorbă, dar și supă. Sunt hibrizi în cazul cărora într-un lan de 70.000 de știuleți nu există unul care să nu aibă un vierme în el. Ne place să-l avem, atunci trebuie să omorâm viermele cu substanță, dar poate vrem să creăm un hibrid căruia să nu-i placă ostinia, să nu intre în știulete, să nu apară mucegaiuri și boli care apoi trasmit microtoxine cu influență formidabilă asupra organismului uman”, a mai declarat Tabără.

„FoodIntelForum.ro, Ediția a V-a, 5-25 mai 2022”

FoodIntelForum.ro, Ediția a V-a, 5-25 mai 2022 este cel mai important eveniment al primăverii din România din agribusiness, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa.

Evenimentul este organizat de Event Space, în colaborare cu revista FoodBiz, ComputerLand și Profi, alături de Ministerul Agriculturii, Casa de avocatură Biriș – Goran, Carmistin, Metro, Smart Home Development, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București și ASPES – Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale.

Desfășurat sub umbrela “From Farm to Fork”, forumul din acest an reunește o serie de conferințe și întâlniri de marcă cu cei mai importanți oameni ai zilei, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, consultanți, finanțiști și antreprenori din agribusiness, care vor dezbate teme legate de securitatea alimentară, soluții de finanțare și noile tehnologii, rolul inteligenței artificiale în retail, trenduri și provocări pentru industria HoReCa, politici de stabilizare a prețurilor în contextul actual dificil și multe alte subiecte interesante.

Partenerii media sunt Revista FoodBiz, TVR Internațional, Economistul, Lumea Banilor, Agrostandard și Româna Funcționează.


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim