Bujorul, floarea națională a României

Facultatea de Horticultură din cadrul USAMV București a lansat o campanie de strângere de semnături pentru nominalizarea bujorului ca floare națională a României.

‘’Avem foarte multe argumente în direcția aceasta, vom lansa un program de strângere de adeziuni. România are nevoie de o floare națională și considerăm noi că bujorul este planta, floarea cea mai reprezentativă pentru acest lucru’’, susține Florin Stănică, prorectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București.  

Olandezii au laleaua, japonezii crizantema sau cireșul, iar bulgarii – trandafirul, de ce n-am avea și noi bujorul floare națională? Până atunci, să ne bucurăm de frumesețea și parfumul unic al acestei plante, sărbătorite în data de 15 mai.

Specie protejată

Bujorul românesc – Paeonia peregrina este o plantă perenă cu tulpină înaltă de 30-50 de centimetri.

Florile cu diametrul de 7-13 cm, de un roșu închis, mai puțin larg deschise ca la alte specii, filamente roze ori roșii.

Bujorul românesc se găsește (sporadic) în zona de stepă până în zona pădurilor de stejar din județele Dolj, Giurgiu, Constanța, Tulcea și Vaslui. Este o specie protejată, arată Ministerul Mediului.

Această plantă se găsește cu precădere în pădurile de stejari și foioase amestecate (Quercetalia pubescentis).

Comentariile sunt închise