Focar de gripă aviară la o fermă de rațe din Ungaria

Peste 91.000 de rațe au fost sacrificate la o fermă din Ungaria, situată aproape de granița cu România, după detectarea unui focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1, au anunțat serviciile veterinare maghiare, informează  Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE).

Focarul a fost semnalat la ferma din oraşul Nyírbator, unde virsuul a fost semnalat la un efectiv de 2.500 de raţe, restul fiind sacrificate ca parte a măsurilor de izolare, a informat OIE, citând datele autorităţilor de la Budapesta.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa.

Ţările care descoperă boli animale periculoase trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim