Natura – cel mai mare aliat al Europei în situația actuală

Pe măsură ce lumea se străduiește să evite impactul unei alte crize alimentare, eforturile oportuniste ale grupurilor de lobby de a amâna legile de restaurare a naturii ar putea înrăutăți lucrurile, scrie fostul comisar Janez Potočnik.

Invazia Ucrainei de către Rusia a stârnit temeri cu privire la penuria globală a alimentelor și la creșterea prețurilor acestora. Într-adevăr, situația este îngrozitoare, iar natura este cel mai puternic aliat al nostru‚ în situația de față. Vestea bună este că putem evita o criză dacă suntem cu adevărat preocupați de securitatea alimentară, prin acordarea de prioritate producției de alimente bogate în proteine și pe bază de plante pentru oameni, nu pentru animale și mașini.

După cum arată cifrele, problema cu sistemul alimentar de astăzi nu este legată de producție, cât mai degrabă de practicile risipitoare și de distribuția incorectă (în fiecare zi, Europa transformă 10.000 de tone de grâu în etanol pentru a fi utilizate la autoturisme – echivalentul a 15 milioane de pâini).

Pe termen scurt, fermierii și a oamenii din regiunile vulnerabile ale lumii vor avea nevoie de sprijin. Lumea, care produce în prezent alimente mai mult decât suficiente pentru a hrăni fiecare persoană de pe planetă, trebuie să mențină comerțul deschis și să respingă argumentele inexacte despre securitatea alimentară.

Vestea proastă este că fereastra de oportunitate se închide rapid, deoarece pierderea biodiversității și secetele induse de schimbările climatice fac perspectiva insecurității alimentare mai mult decât reală. Degradarea solului în UE afectează deja 61 până la 73% din terenurile agricole, limitând capacitatea blocului de a produce alimente în unele regiuni. Numai eroziunea cauzează pierderi de aproape 3 milioane de tone de grâu pe an. La nivel global, degradarea terenurilor a redus deja productivitatea cu 23% din suprafața acestuia, cu până la 577 de miliarde de dolari în culturi globale anuale expuse riscului de pierdere a polenizatorilor.

Nu veți vedea aceste cifre în majoritatea sloganurilor politice despre securitatea alimentară. Lumea are nevoie de mai multă natură, nu de mai puțină – și are nevoie de ea acum.

Sursa: Euractiv

Editor: Stanca Emilia


Comentariile sunt închise