Dialog prorector USAMV – Adrian Chesnoiu: “Un cercetător este plătit mai prost decât o femeie de serviciu”

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, afirmă că una dintre cele mai mari probleme ale cercetării românești, la acest moment, constituie faptul că aceasta nu este legată de inovare, nefiind puse în practică soluțiile oferite de cercetătorii români. Între timp, însă, România importă fructe și legume sau material săditor de miliarde de euro, care atârnă greu în balanța comercială a țării.

„România importă fructe și legume de 400 milioane euro pe an, semințe și material săditor de vreo 2 miliarde euro pe an. Ce-i de făcut, pentru că dacă am face un calcul simplu, dacă am investi 10% din aceste sume în cercetarea românească, în producătorii români de semințe, de material săditor, în stațiunile de cercetare sau în institutele de profil care au câteva mii de hectare de teren pe care ar putea să le convertească spre producție de material săditor și, de ce nu, fructe și legume românești, am fi mult mai eficienți”, s-a adresat ministrulului Agriculturii Adrian Chesnoiu prorectorul USAMV București – Florin Stănică la FoodIntelForum 2022 (FIF).

Săptămâna trecută, a avut loc la USAMV București încă un eveniment sub egida FIF 2022, de această dată tema fiind „Finanțări în agri-business, retail și HoReCa în condiții de crize multiple. Echilibrare consum și asigurarea securității alimentare“.

Ce spune ministrul Agriculturii

Ministrul Agriculturii consideră că de vină pentru situația actuală din cercetare sunt și deciziile luate de-a lungul timpului, efectul fiind contrar așteptărilor.

“Am văzut de-a lungul vremii anumite decizii care n-au fost suficient de bine argumentate și, din păcate, au produs efecte contrare scopului pentru care au fost adoptate. Vedem ce situație precară au astăzi institutele de cercetare, stațiunile de cercetare agricole.

De ce? Pentru că pierd din vedere cel mai important lucru: resursa umană, un cercetător este plătit mai prost decât o femeie de serviciu, un tânăr absolvent dacă este șef de promoție și în primii cinci nu va rămâne în învățământ, nu se va duce în cercetare, pentru că nu este stimulat să facă cercetare și cred că statul, deși declarativ spune că investește în domeniu, uită să lege cercetarea românească de inovare, de aplicabilitate”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Cum ar trebui să se poarte statul cu cercetătorii săi? “Un cercetator poate să nu descopere nimic 30 de ani, statul este obligat să îl plăteasca ca și cum ar descoperi în fiecare zi ceva ce ar schimba viitorul nostru, pentru că sigur se va întâmpla ca unul dintre ei să o facă. Cred că am uitat să procedăm așa”, a declarat ministrul Agriculturii care l-a citat pe tatăl său, fost cercetător la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă de la Caracal timp de peste 40 de ani.

În același timp, ministrul recunoaște că există o ruptură între învățământul românesc și nevoile din piața muncii.

“Cred că ne-am decuplat școala românească de nevoia din piața muncii, avem nevoie de 10.000 de ingineri agronomi și producem 100.000, iar 90.000 dintre aceștia dacă nu-și vor găsi locul și rolul pentru care au fost pregătiți, vor fi obligați să se reprofileze”, a mai precizat minstrul.

 

FoodIntelForum.ro, Ediția a V-a, 5-25 mai 2022” este cel mai important eveniment al primăverii din România din agribusiness, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa.

Evenimentul este organizat de Event Space, în colaborare cu revista FoodBiz, ComputerLand și Profi, alături de Ministerul Agriculturii, Casa de avocatură Biriș – Goran, Carmistin, Metro, Smart Home Development, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București și ASPES – Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale.


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim