Fonduri europene de peste 109 milioane euro pentru apicultori

Potrivit Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020), AFIR a sprijinit până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cu o valoare a proiectului de peste 109 milioane EUR. Acesta este un sprijin nerambursabil pentru achiziționarea de stupi, gospodării de albine sau de prelucrare a mierii.

Interes ridicat pentru cumpărarea familiilor de albine

Majoritatea proiectelor apicole sunt finanțate prin submăsura 6.3. Drept urmare, această submăsuri a finanțat 4.667 de proiecte cu o valoare publică contractuală de aproape 70 de milioane EUR. Aceste proiecte urmăresc achiziționarea de familii de albine sau de echipamente apicole.

Un proiect apicol finanțat prin submăsura nr. 801 din 6.1 cu o valoare publică contractuală de 33,1 milioane euro pentru achiziție și prelucrare la scară mică la nivelul stupinei.

În plus, prin submăsura 4.1 au fost finanțate 6 proiecte apicole cu o valoare publică contractuală ce depășește 2,4 milioane EUR. Tip de investiție care vizează înființarea/modernizarea stupinelor prin achiziționarea de utilaje apicole si amenajarea spatiilor de prelucrare, condiționare a produselor apicole. Prin submăsura 4.2, beneficiarii au primit finanțare pentru 5 proiecte de investiții în domeniul apiculturii, cu o valoare publică contractuală ce depășește 2,3 milioane EUR, iar finanțarea a fost utilizată pentru unități de prelucrare, ambalare și comercializare a produselor apicole.

AFIR precizează că submăsura 9.1, „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol” finanțează un proiect de promovare și co-comercializare a producției de miere și produse apicole desfășurat de membrii grupărilor de producători. Proiectul are o valoare publică contractuală de 107.200 EUR, iar grupul are nouă holdinguri agricole.

În plus, submăsura 16.4 „Sprijinirea cooperării orizontale și verticale între actorii lanțului de aprovizionare din sectoarele agriculturii și pomicole” finanțează 15 proiecte care vizează colaborarea cu actorii locali pentru a sprijini lanțurile scurte de aprovizionare pentru produse apicole. 15 proiecte au fost finanțate de 74 de membri, inclusiv 43 de fermieri (ferme participante la proiecte de cooperare). Valoarea publică contractuală a acestor proiecte este de 1,27 milioane de euro.

Sursa: Puterea

Editor: Stanca Emilia

 


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim