Studiu – creștere șocantă a pesticidelor toxice în fructele europene

O analiza efectuată de Pesticide Action Network (PAN) Europe a constatat o creștere cu 53% a produselor contaminate în ultimii nouă ani. Studiul contrazice afirmațiile Comisiei Europene conform cărora fermierii folosesc mai puține pesticide, care sunt legate de cancer și alte boli grave.

„Riscul pesticidelor din consumul de fructe a crescut dramatic”, spune Salomé Roynel, militanta PAN Europe.

Ce fructe și legume sunt contaminate de pesticide?

Cercetarea a avut loc între 2011 – anul în care guvernele trebuiau să înceapă să interzică pesticidele – și 2019. În 2019 s-a constatat că una din trei probe de fructe a fost contaminată, jumătate din toate cireșele eșantionate și jumătate din toate perele și piersici.

Între timp, o treime din toate merele, cel mai cultivat și consumat fructe din Europa, aveau pesticide toxice. Fructele cele mai contaminate au fost murele, piersicii și căpșunile.

Legumele sunt mai puțin predispuse la insecte și boli, astfel încât contaminarea cu pesticide este mai mică. Cele mai contaminate legume au fost țelina cu 54 la sută din probe contaminate și țelina la 45 la sută.

Cei mai mari infractori pentru cultivarea fructelor și legumelor produse chimice au fost Belgia, cu 34% din probe contaminate și Irlanda, cu 26%.

S-a constatat și o creștere a combinațiilor chimice, înmulțind riscul pentru consumatori. Aceste „cocteiluri chimice” sunt cunoscute pentru a multiplica efectele asupra sănătății, cu consecințe necunoscute.

Cercetătorii au descoperit că jumătate din perele prelevate în toată Europa sunt contaminate cu până la 5 agenți chimici puternici. Această cifră se ridică la 87% în Belgia și 85% în Portugalia.

Ce pot face consumatorii pentru a evita pesticidele din fructe?

În ciuda veștilor sumbre, consumatorii nu sunt neputincioși când vine vorba de fructele cu pesticide.

„Îndemnăm oamenii să cumpere fructe ecologice în această vară, mai ales dacă sunt însărcinate sau hrănesc copii mici, deoarece riscurile sunt mult reduse sau zero”, spune Roynel. „Spălarea fructelor ajută, de asemenea, la eliminarea contaminării cu pesticide.”

Sursa: Euronews

Editor – Irina Bogdan


Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim