Ion Biriș: Principala noastră problemă este forța de muncă

 Principala provocare pentru firmele din industria ospitalității, la acest moment, o reprezintă asigurarea forței de muncă, problemă cu care se confruntă nu doar România, ci și alte state. Ulmii doi ani au agravat această criză, situația devenind de-a dreptul dramatică.

Ion Biriș„Venim după doi ani foarte ciudați și am intrat într-o altă perioadă și mai ciudată, industria ospitalității, în momentul de față, este cam varză, pentru că au fost doi ani în care am fost afectați profund. Mulți ani am tot dat vina că ne iau oameneii cei din Vestul Europei, astăzi este o problemă generală, cam la fel se plâng și cei din Vest, în Marea Britanie situația este dramatică, mult mai grea decât o avem noi aici, este un mix de factori, probabil ca în cei doi ani de pandemie și de incertitudini, foarte mulți oameni au părăsit această industrie, iar din spate nu vin alții dornici să se angajeze”

a declarat  Ion Biriș, președintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), în cadrul conferinței „Finanțări în agri-business, retail și HoReCa în condiții de crize multiple. Echilibrare consum și asigurarea securității alimentare“, desfășurate la USAMV București sub cupola FoodIntelForum 2022.

Biriș spune că în ciuda tuturor problemelor determinate de situația actuală, de la lipsa școlilor de specialitate, întreruperile pe lanțurile de aprovizionare și până la explozia prețurilor sau veniturile în scădere ale populației, sectorul funcționează, iar activitatea cea mai intensă are loc în weekend. Există, însă, și  mare provocare.

“În ultimul timp, la interviurile pe care noi le avem, ajungem să ne târguim pe salariile mari și pe orele de muncă, avem solicitări pe orele de angajare, lumea ar vrea să lucreze în industrie, dar nu în weekend. Este foarte greu să le explic că industria ospitalității se întâmplă mai mult în weekend, probabil că unii ar vrea să și serveasca online”, a mai comentat Biriș.

În opinia lui, reglementarea bacșișului ar putea să fie o soluție care să facă industria mai atractivă pentru tineri și să-i facă să aleagă industria ospitalității, în perspectiva unor câștiguri salariale mai mari.


 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim