Startup: producător de vodcă din emisii de CO2
La Bathtub Gin, un bar din Manhattan, clienții servesc o vodcă special inventată pentru un viitor mai curat.
Air Vodka este produsă parțial din emisiile de gaze cu efect de seră – în special, dioxidul de carbon captat. Este doar unul dintr-o mulțime de produse noi concepute pentru a utiliza emisiile de CO2 care pot fi captate din diferite industrii.
„Colaborăm cu parteneri care captează dioxidul de carbon înainte de a fi emis în atmosferă și apoi folosim acel CO2 în procesul nostru de realizare a alcoolului”, a declarat Gregory Constantine, co-fondator și CEO al Air Company. Companie care produce de asemenea parfum și dezinfectant pentru mâini din aceste emisii.
Distilarea alcoolului prin metode tradiționale nu numai că eliberează emisiile proprii, dar folosește și multă apă – aproximativ 35 de litri de apă pentru a face un litru de distilat. Air Vodka este creată doar din două ingrediente, CO2 și apă. Se separă hidrogenul din apă prin electroliză, eliberând oxigenul. Hidrogenul este apoi introdus într-un sistem de „reactor de conversie a carbonului” împreună cu CO2 captat. Acesta creează etanol care, atunci când este combinat cu apă, devine un tip de vodcă.
Procesul științific din laboratoarele Air Company este valoros pentru mediu, dar rezultatele sale nu sunt tocmai ieftine. Vodca produsă de Air Company a devenit în ultimii 3 ani un brand de lux, care costă aproximativ 65 de dolari.
Obiectivele companiei sunt situate dincolo de vodcă și parfum. Constantine a declarat ca urmărește să aducă pe piață noi produse din CO2 pe măsură ce va deschide a treia unitate de producție.
Captarea carbonului devine rapid o afacere în creștere, deoarece companiile caută nu doar să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, ci să împiedice pătrunderea emisiilor în atmosferă. Carbonul captat este folosit pentru a face o gama larga de produse, de la vodcă la ochelari de vedere, detergent de rufe, Coca Cola și chiar combustibil pentru avioane.
Compania Air este susținută de Toyota Ventures, JetBlue Technology Ventures, Parley for the Oceans și Carbon Direct Capital Management. Până în prezent, a strâns puțin peste 40 de milioane de dolari.
Editor: Valentina Stan
Comentariile sunt închise