Programul de eliminare a carbonului al CE, „insuficient”

Propunerile mult așteptate ale Comisiei Europene (CE) de decarbonizare a sectorului alimentar nu merg suficient de departe pentru a atinge obiectivele de zero net și pentru a face sistemele de producție agroalimentară mai durabile și mai prietenoase cu planeta.

Aceasta este afirmația mai multor organisme din industrie care critică planurile lansate ieri, insistând ca Parlamentul European să revizuiască cadrul actual; altfel, cultivarea carbonului nu va avea succes.

Una dintre cele mai semnificative probleme semnalate este definiția dată agriculturii carbonului. Propunerile CE iau în considerare doar o parte foarte limitată a practicilor agricole în ceea ce privește reducerea emisiilor.

Planurile Comisiei certifică eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă, inclusiv stabilirea de reguli pentru companii și factorii de decizie să monitorizeze, să raporteze și să verifice dacă CO2 este eliminat fizic din atmosferă, cu toate acestea, aceste planuri au eșuat.

Potrivit FDE, fermierii sunt „în centrul tranziției către practici agricole mai durabile”. Organizația a scris Comisiei în urmă cu câteva săptămâni pentru a sublinia potențialul propunerii de eliminare a carbonului în sprijinirea decarbonizării sectorului alimentar. Fermierii ecologici sunt considerați „primordiali” în cursa pentru îmbunătățirea stocurilor de carbon.

IFOAM Organics Europe respinge propunerile „neclare” ale CE care „lasă ușa deschisă piețelor voluntare de carbon”. Sunt necesare garanții sociale și de mediu clare pentru a preveni ca certificarea eliminării carbonului să devină un instrument de spălare ecologică, subliniază acesta.

Eric Gall, managerul de politici IFOAM Organics Europe, spune că criza climatică și biodiversitatea sunt interconectate și este esențial ca cadrul de certificare să asigure că „cultivarea carbonului” contribuie la protecția biodiversității și a ecosistemului.

Noua Politică Agricolă Comună (PAC) intră în vigoare la începutul anului viitor și oferă fermierilor câteva stimulente pentru a se apuca de cultivarea carbonului. Mergând mai departe, FoodDrinkEurope speră să facă parte din noul grup de experți care va discuta despre actele nelegislative și o metodologie solidă pentru certificarea eliminării carbonului și evitarea spălării ecologice. Ne așteptăm ca, în zilele următoare, Comisia să anunțe apartenența la acest grup.

Sursa: Food Ingredients First

Editor: Natalia Gîsca


Comentariile sunt închise