Seceta din ultimii 3 ani determină scăderea apei subterane în Europa

Rezerva de apă dulce la nivelul globului este de doar 2,5 din cantitatea totală de apă de pe glob, iar scăderea ei poate conduce la calamități, cercetătorii avertizând deja că suntem în pragul uneia, la nivel european.

În condițiile în care ne confruntăm deja cu o seceta prelungită raportată la nivelul ultimilor ani s-au înregistrat scăderi în producțiile agricole, dar și situații în care energia electrică generată de centrale și hidrocentrale a fost insuficientă. Numeroase specii acvatice și-au pierdut habitatele iar solul uscat provoacă probleme uriașe în agricultură.

România deține în jur de 60% din rezerva de apă la nivel european, însă și țara noastră se confruntă cu scăderea debitului Deltei Dunării sau a nivelului apei subterane în diferite orașe, cum ar fi Craiova.

Soluții ca biocombustibili din deșeuri organice, stabilirea unui preț pe carbon, protejarea pădurilor, creșterea energiei solare și eoliene, cât și economia de combustibil a vehiculelor reprezintă soluții ce protejează împotriva încălzirii globale, spun experții.

„Acum câțiva ani, nu mi-aș fi putut imagina că apa ar putea fi o problemă aici în Europa, în special în Germania sau Austria”, a spus Dr. Torsten Mayer-Gürr, profesor la Universitatea de Tehnologie din Graz. „Avem probleme cu rezerva de apă aici – trebuie să ne gândim la asta.”

 

Sursă: The Independent / National Geographic
Editor: Roxana Neacșu

 


 

Comentariile sunt închise