Agricultura Uniunii Europene rămâne rezilientă în ciuda provocărilor

Un nou raport al Directoratului General European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală arată că, în ciuda crizei economice și a incidentelor geopolitice din anul 2022, industria agricolă europeană nu numai că a rămas stabilă, ci a și crescut pe alocuri.

Chiar dacă o parte a succesului economic european din ultimul an se datorează majorării prețurilor pentru produse alimentare, o bună parte a creșterii cifrei de afaceri a industriei alimentare europene se datorează produselor pentru export în afara Uniunii Europene.

În 2022, cifra totală de afaceri a industriei la nivel European s-a ridicat la 401.5 miliarde de euro, dintre care 58 de miliarde de euro reprezintă diferența pozitivă dintre export și import. Această cifră este cu 31% mai mare decât cea din anul precedent.

Cea mai semnificativă categorie de produse exportate este cea de cereale și produse conexe, reprezentând 17% din cifra totală. Totodată, lactatele au rămas cap de listă la exporturi, în valoare de 20.4 miliarde de euro. Exporturile de carne de porc au rămas, de asemenea, la cote înalte, aducând un aport economic de 13.8 miliarde de euro.

Țările către care Uniunea Europeană a exportat cele mai multe produse sunt Regatul Unit, SUA și China.

În ceea ce privește importurile către Uniunea Europeană, cel mai important partener economic rămâne Brazilia, țară urmată de Regatul Unit și Ucraina, care a depășit pentru prima oară SUA la acest capitol.

Sursa: Comisia Europeană

Editor: Emanuel-Cristian Lipciuc


Comentariile sunt închise