Comisia actualizează standardele de comercializare a produselor agroalimentare

Comisia a propus, săptămâna trecută, revizuirea standardelor de comercializare existente aplicabile unui număr de produse agroalimentare, cum ar fi fructele și legumele, sucuri și dulcețuri de fructe, miere, carne de pasăre sau ouă.

Revizuirile propuse ar trebui să ajute consumatorii să facă alegeri mai informate pentru o dietă mai sănătoasă și să contribuie la prevenirea risipei de alimente.

Comisia a prezentat, printre altele, următoarele propuneri:

Etichetarea originii: reguli mai clare, obligatorii de etichetare a originii pentru miere, nuci și fructe uscate, banane coapte, precum și fructe și legume tăiate, prelucrate și tăiate (cum ar fi frunzele de salată ambalate). Pe etichetă va trebui să apară țara sau țările de origine în cazul amestecurilor sau amestecurilor. Listarea țărilor de origine va crește transparența pentru consumatori. Acest lucru ar trebui, de asemenea, să promoveze producția UE a acestor produse.

Deșeurile alimentare: revizuirile propuse se referă la deșeurile alimentare și la deșeurile de ambalaje. De exemplu, așa-numitele fructe și legume „urâte” (cu defecte externe, dar încă potrivite pentru consumul local/direct) vândute local și direct de către producători către consumatori ar fi scutite de la respectarea standardelor de comercializare. Ambalare: Produsele destinate donării pot fi exceptate de la cerințele principale de etichetare. Acest lucru va reduce birocrația și etichetele și, prin urmare, va facilita implicarea operatorilor în donații.

Sucuri de fructe: va fi posibil ca sucurile de fructe să poarte mențiunea „fără zaharuri adăugate” pentru a clarifica faptul că, spre deosebire de nectarurile de fructe, sucurile de fructe nu pot conține prin definiție zaharuri adăugate – o caracteristică de care majoritatea consumatorilor nu o cunosc. Mai mult, pentru a răspunde cererii în creștere a consumatorilor pentru produse cu conținut mai scăzut de zahăr, unui suc de fructe reformulat ar fi permis să indice „suc de fructe cu conținut redus de zahăr” pe etichetă. Pentru a simplifica în continuare și pentru a se adapta la gusturile consumatorilor, termenul „apă de cocos” ar putea fi folosit acum alături de „suc de nucă de cocos”.

Gemuri și marmelade: conținutul de fructe al dulcețurilor va crește de la 350 de grame la minimum 450 de grame (la 550 de grame pentru calitate suplimentară) per kilogram de produs finit. Odată cu creșterea conținutului de fructe în general, consumatorilor li se va oferi un produs cu mai puține zaharuri și mai multe fructe decât primesc în prezent. Termenul de „marmeladă”, autorizat până acum doar pentru gemurile de citrice, ar fi acum permis pentru toate gemurile pentru a introduce posibilitatea de a ajusta denumirea produsului la cea mai utilizată local.

Ouă: Panourile solare pot fi acum utilizate în zonele exterioare utilizate în sistemele de producție în aer liber pentru ouă. Acest lucru va stimula o mai mare aprovizionare cu energie din surse regenerabile. Marcarea ouălor s-ar face și direct la fermă, ceea ce va îmbunătăți trasabilitatea.

Standardele de marketing ale UE sunt concepute pentru a se asigura că calitatea produsului rămâne ridicată, iar consumatorii sunt protejați și că standardele sunt consecvente pe piața UE. De asemenea, facilitează comerțul cu țările terțe, deoarece sunt conforme cu standardele existente la nivel internațional începând cu anii 1950.

Propunerile acestea vor asigura că, în conformitate cu strategia Farm to Fork și cu Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU, standardele de marketing pot contribui la promovarea și adoptarea produselor durabile, răspunzând în același timp noilor nevoi ale consumatorilor și operatorilor.

Standardele de marketing se referă la calitățile externe ale produselor și la calitățile invizibile care rezultă din anumite procese de producție, cum ar fi conținutul de fructe din dulcețuri. Acestea se aplică în mod egal atât produselor UE, cât și produselor importate.

Sursa: ec.europa

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise