Roșii românești la preț dublu față de anul trecut

Legumele de primăvară au început să își facă apariția în piețe, foarte curând vor urma și roșiile românești, care se vor vinde la preț de delicatese și nu își va permite oricine să le cumpere.

Prețurile legumelor și fructelor au crescut foarte mult de la începutul anului, iar românii plătesc mai mult decât grecii, spaniolii și italienii pentru acestea.

Roșiile românești sunt așteptate pe tarabele din piețe până la jumătatea lunii mai, iar producătorii avertizează că legumele vor avea prețuri ridicate din cauză că au crescut foarte mult cheltuielile de producție. Astfel, dacă anul trecut primele tomate au ajuns în piețe la prețul de 20 de lei pentru un kilogram, în acest an le-am putea găsi la preț dublu.

Producătorii nu îndrăznesc să se gândească la profit și speră ca roşiile să le poată vinde măcar la preţul de anul trecut.

”Anul trecut am început cu 20 de lei, dar asta a ţinut o perioadă, după care, dacă ţine producţia, (preţul n.r.) va fi undeva în jur de 10 lei. Interesul este să le vindem şi la urmă tragem linie, dacă mai punem sau nu mai punem. S-au scumpit şi seminţele, şi energia, şi substratul, cineva trebuie să suporte”, a declarat Constantin Aniculăiesei, un legumicultor din Botoşani.

Legumicultorii spun că ajutorul pe care îl iau prin Programul Tomata este crucial, iar acesta a stimulat creșterea producției de roșii. Astfel, producția a ajuns în 2022 la 760.000 tone, consumul fiind de 862.000 tone, potrivit datelor prezentate în Parlament de către Petre Daea, ministrul agriulturii.

Sursa: Antena 3

Editor: Carmen Munteanu


 

Comentariile sunt închise