S-a adoptat cadrul legal pentru controlul și prevenirea pestei porcine
Deputații au adoptat un act normativ prin care se stabilește cadrul legal pentru prevenirea și controlul pestei porcine africane în România. Scopul acestui proiect de lege este de a reduce efectele negative asupra sănătății animalelor, precum și consecințele economice și de mediu.
Proiectul a fost inițiat de UDMR și vizează responsabilitățile operatorilor și cerințele de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație de porcine din țară, de la cele de tip gospodăresc până la cele comerciale, până la strategia de management și de vânătoare a porcilor mistreți.
Actul normativ a fost votat cu 190 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” și 49 de abțineri. În cadrul acestuia, au fost introduse și unele sancțiuni cu privire la transportul ilegal de porci pe teritoriul României.
Prin acest proiect de lege, se elimină prevederea potrivit căreia creșterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploatațiilor noncomerciale de subzistență, înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA, ce cresc maximum cinci porci, cu respectarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, precum și cu respectarea normelor de biosecuritate și bunăstare.
De asemenea, se elimină și prevederea din legislația actuală potrivit căreia porcinele sunt crescute numai pentru îngrășare, fiind interzisă reproducția în aceste exploatații, precum și cea potrivit căreia porcii, carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează și sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.
Domeniul de aplicare a legii cuprinde porcinele deținute, inclusiv porcii mistreți din crescătoriile și complexurile de vânătoare, porcinele sălbatice, materialul germinativ, produsele de origine animală și subprodusele de origine animală.
În ceea ce privește transportul porcinelor domestice, acestea se vor transporta în conformitate cu prevederile prevăzute și însoțite de documentele necesare, cum ar fi formularul de mișcare, certificatul sanitar-veterinar și documentul de lanț alimentar, în cazul mișcării porcinelor către o altă exploatație sau către abator. Costurile aferente certificării de sănătate la mișcarea din exploatația comercială de origine sunt suportate de proprietar.
Sursă: Forbes
Editor: Daniel Goci
Comentariile sunt închise