Apicultorii români cer stoparea importurilor de miere din Ucraina
Apicultorii români vor stoparea importului de miere din Ucraina și cer integrarea mierii în acea categorie de produse agricole în care sunt şi cerealele pentru care s-a cerut stoparea importurilor.
De asemenea, aceștia solicită ajutor financiar din partea Uniunii Europene, și consideră că cele 10 mil. de euro alocate sunt insuficiente pentru agricultura românească.
“Cea mai mare problemă pentru noi o reprezintă acum valorificarea produselor. Chiar dacă producţia a fost una modestă, nici în aceste condiţii nu putem valorifica mierea, pentru că există această concurenţă neloială între ceea ce producem noi şi ceea ce intră din spaţiul extracomunitar, din păcate, la preţuri foarte mici. Noi nu putem valorifica la fel, având în vedere că preţurile de producţie au crescut cu 30%-40%, preţurile de achiziţie au scăzut în acelaşi mod, cu 30%-40%, iar cererea pentru export a lipsit aproape de tot. De ani de zile avem această concurenţă neloială, iar acum în contextul cu Ucraina este libertate şi mai mare”, a declarat Ion Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA).
Ion Fetea susține că producția internă de miere din România este greu de exploatat, astfel că țara importă peste 4.000 de tone de miere din țări non-UE, care este amestecată cu alte soiuri și vândută atât pe piața internă, cât și pe cea externă.
“Cred că anul trecut s-au importat şi mai mult de 4.000 de tone de miere, iar exportul nostru a fost aproape de zero. Sigur nu toată mierea importată se consumă în România, dar oricum se amestecă cu alte categorii. Pot să vă spun că am văzut la raft, inclusiv la doză, la pliculeţ, amestec din patru categorii de miere, respectiv din România, Ucraina, Moldova şi China. Este un amalgam acolo, o nebunie totală. Acum a venit şi această ieşire publică a Uniunii Europene, precum că 40% din mierea importată este falsă, dar noi solicităm aceste lucruri, respectiv o etichetare corectă, de peste 10 ani şi abia acum se pare că vor face acest gest, dar este cam tardiv”, a subliniat acesta.
Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA) a solicitat în scris MADR-ului să includă mierea și stupii în ajutorul financiar acordat de UE pentru importurile de cereale ieftine din Ucraina. Statisticile arată cantitatea mare de miere importată şi a subliniat necesitatea de a ajuta sectorul apicol.
Pentru că nu știm cum vor fi condițiile climatice pentru anul apicol 2023 nu se poate face o previziune, însă introducerea mierii în școli ar putea salva piața.
În anii precedenți, România producea în medie 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, cu efective de 1,47 de milioane de familii de albine. În prezent, la nivel naţional există 2,35 milioane de familii de albine şi sunt înregistraţi peste 35.000 de apicultori, în jur de 50% fiind membrii ACA, care deţin peste 60% din efectivele de albine.
Sursa: HotNews
Editor: Carmen Munteanu
Comentariile sunt închise